De 50 beste documentaires op Netflix

Eind augustus van dit jaar bestaat Netflix precies 25 jaar! De meest populaire streamingsdienst van Nederland is opgericht in 1997 en is al lange tijd bekend over de hele wereld. Dat is ook geen wonder: met het grote aanbod aan verschillende series en films sluit de streamingsdienst aan bij zo’n beetje iedereen. Er is voor ieder wat wils; films, series en genres totdat je niet meer kunt. Vandaag focussen wij ons op de 50 beste Documentaires die Netflix te bieden heeft.

De kosten van Netflix

Zoals eerder gezegd heeft Netflix dus een heel scala aan films en series die ze aanbieden. Een van de punten waardoor de streamingsdienst immens populair is. Maar, er zijn natuurlijk meer punten waarop Netflix hoog scoort. Een van die punten is het feit dat er meerdere abonnementen zijn waar je uit kunt kiezen. Elk abonnement heeft zijn eigen voor- en nadelen die de keuze een stukje makkelijker voor je zullen maken. Of je nu op verschillende devices wil kijken, of het prima vind om enkel op je televisie gebruik te kunnen maken van Netflix, het kan allemaal!

Naast het feit dat je dus kunt kiezen uit drie verschillende abonnementen heeft Netflix nog meer voordelen. Door het enorme aanbod aan films heb je eigenlijk een bioscoop in je huiskamer. Je hoeft de deur niet meer uit en kunt op deze manier ook zeker flink wat geld besparen. Wanneer je naar de bioscoop gaat geef je namelijk al gauw 20 euro per persoon uit, en dan heb je de film nog niet eens gezien. Daarnaast heeft Netflix een hoop verschillende soorten films. Ook heeft Netflix zijn eigen films: Netflix Originals. 

Hieronder zetten we de verschillende accounts voor je op een rijtje met de voor- en nadelen en de prijzen.

BasicStandaardPremium
Maandelijkse kosten€ 7,99€ 11,99€ 15,99
Aantal schermen waarop je tegelijkertijd kunt kijken124
Aantal telefoons of tablets waarop je downloads kunt opslaan124
Onbeperkt series en films kijken
Kijk op je laptop, tv, telefoon en tablet
HD beschikbaar
Ultra HD beschikbaar

De top 15 beste documentaires op Netflix!

Terug naar de orde van de dag: De 15 beste documentaires op Netflix. Hieronder zullen we documentaires even voor je uitlichten. Het is een mengelmoes van verschillende soorten documentaires dus hebben we besloten er ook een categorie aan te hangen om het extra makkelijk te maken!

1. Seaspiracy – Natuur documentaire

Toen deze documentaire uitkwam was het hét gesprek van de dag. De documentaire gaat op in de donkere kant van hoe wij met onze oceanen omgaan. Overbevissingm piraterij, vervuiling… Zelf slavernij komt in deze docu aan bod. Toch vragen mensen zich af hoeveel er waar is van dat wat er in deze documentaire wordt gezegd.  Bekijk de film en beslis voor jezelf wat jij ervan denkt…

2. 14 Peaks: Nothing is impossible – biografische/ sport documentaire

Nothing Is Impossible verkent Nepals diepe connectie met bergbeklimmen op grote hoogte door de ogen van Nirmal “Nimsdai” Purja, een onverschrokken, vrolijke Nepalese klimmer op een zoektocht die hij “Project Possible” noemt. Met een team van bekwame sherpa’s doorkruist hij de Mount Everest, K2 en andere hoge pieken door extreem weer. 14 Peaks is een spannend verhaal boordevol actie over moed, doorzettingsvermogen en het verleggen van de grenzen van het menselijk uithoudingsvermogen.

3. Breaking Boundaries: The Science of our Planet – geschiedenis documentaire

Dit is het verhaal van de belangrijkste ontdekking van onze tijd: namelijk dat wij, als mensheid, de aarde over zijn grenzen heeft geduwd. De grenzen die de planeet zo’n 10.000 jaar lang staande hebben gehouden. De film neemt je mee op een ontdekkingsreis langs de grenzen van onze planeet en waarom we die vooral zo veel mogelijk intact moeten laten voor onze toekomst. 

4. Biking Borders – biografische documentaire

Max en Jono zijn oud klasgenoten van elkaar en samen willen ze een school in Guatamala bouwen en zo honderden kinderen een heel jaar onderwijs geven. Om donaties in te zamelen om dit te realiseren fietsen de beste vrienden van Berlijn naar Peking. Geografische en mentale grenzen worden overschreden doordat ze enkel en alleen een fiets hebben. Beiden hebben nog nooit een echt lange afstand gefietst, dus het doorkruizen van verschillende landen is ook nieuw voor hen. Hun reis van zo’n 15.000 kilometer lang hebben ze gefilmd en ze nemen je mee tijdens hun unieke reis.   

5. Schumacher – Sport documentaire

Gevolgd door miljoenen mensen over de hele wereld: Michael Schumacher is het boegbeeld van doorzettingsvermogen. Hij had een mega sterke wil om te winnen. Deze film verteld zijn verhaal door middel van nooit eerder uitgebrachte content, interviews met de mensen om hem heen. Op die manier wordt er een beeld gevormd hoe Schumacher de man werd die we allemaal hebben leren kennen. 

6. Found – biografische documentaire

Deze documentaire verteld het bijzondere verhaal van drie Amerikaanse meiden die ontdekken dat ze familie van elkaar zijn. Alle drie de meisjes zijn geadopteerd vanuit China. Ze ontmoeten elkaar voor de eerste keer online wat leidt tot prangende vragen over hun afkomst en familie. De drie gaan samen op reis op zoek naar antwoorden, verloren familieleden en stukjes geschiedenis. 

7. Heroes. Silence and Rock & Roll – muziek documentaire

Deze documentaire verteld het verhaal van de band Héroes. Alles wordt uit de doeken gedaan: van de oprichting in 1984 in Spanje tot het moment dat ze echt doorbraken en dus op alle grote podia van de wereld stonden. Ook opnames van een aantal van hun klassiekers komt langs. Je wordt meegenomen in alles tot het uit elkaar vallen van de band in 1996. Alle bandleden komen bijeen in de film terwijl we een kijkje in de keuken krijgen bij een van de meest populaire bands van de jaren 80 en 90. 

8. Shiny Flakes: The Teenage Drug Lord – True crime documentaire

De film gaat over de Duitse jongen Maximillian Schmidt die miljoenen euro’s verdiende vanuit de slaapkamer bij zijn ouders. Netflix heeft al eerder een serie gebaseerd op dit verhaal en nu is er dus ook een film van. Deze docu verteld het echte verhaal achter het drugsimperium van Schmidt. Het was een van de grootste zaken in Duitsland en het grootste deel van het geld is nog steeds niet terug gevonden. Max zelf verteld in de documentaire zijn verhaal. 

9. Procession – True crime documentaire

Procession is een Amerikaanse docu die vorig jaar uit kwam. Nadat de film op meerdere filmfestivals vertoond werd heeft Netflix besloten de distributierechten te kopen om zo ook de film op hun eigen platform te kunnen delen.

Over de verhaallijn kunnen we kort maar krachtig zijn: zes mannen zijn in hun jeugd allemaal seksueel misbruikt door katholieke priesters. Samen gaan ze op zoek naar rust door hun trauma te herbeleven.

10. Accomplice – geschiedenis documentaire

Van de producers van Unreal: Accomplice. Het is een prachtig eerbetoon aan de fiets. Ze laten zien hoe de fiets meer is dan alleen een simpel vervoersmiddel dat je overal brengt waar je zijn moet. De film neemt je mee naar geweldig mooie locaties over de hele wereld met de beste rijders ter wereld.

11. Puff: Wonders of the reef – natuur documentaire

Wanneer een kogelvis geboren wordt is het vaak kleiner dan de nagel van je vinger. Nieuwe technieken maken het echter mogelijk om te zien wat de wereldberoemde ‘pufferfish’ meemaakt in de eerste jaren van het leven. We volgen één kogelvis: Puff. Puff zwemt vlakbij Australië. Het Great Barrier Reef is zijn thuis. Het is bijzonder hoeveel er te beleven valt in een wereld die zo ontzettend klein is dat wij het met het blote oog bijna niet kunnen zien.

12. The Tinder Swindler – True crime documentaire

Een intrigerende true crime docu die je op het puntje van je stoel zal houden tot het einde. De documentaire laat zien hoe Simon, die op het eerste oog lijkt op een echte droomvent, de datingapp gebruikt om over de hele wereld vrouwen op te lichten. De film duurt zo’n 2 uur, maar verveelt geen seconde en vliegt voorbij. De tijdlijnen van de verschillende vrouwen die aan het woord komen worden op bijzondere wijze aan elkaar gelinkt. Niet al je vragen zullen worden beantwoord worden, er zijn onvoorspelbare wendingen en het blijft spannend tot het , bizarre, einde. Het zal ook meteen duidelijk worden waarom het zo belangrijk is dat Simon en zijn slachtoffers hun verhaal doen.

13. Pelé: Birth of a Legend – sport documentaire

Edison “Dico” Arantes do Nascimento groeit op in de gevaarlijke favela’s van Brazilië, omgeven door een liefdevolle familie, maar meer ook niet. Zijn enige passie is voetbal, iets dat hem wordt verboden door zijn moeder. Met een stel vrienden dat bijna net zo veel van het spelletje houdt als hijzelf, kan hij de drang om te spelen echter niet onderdrukken. Wanneer ze meedoen aan een lokaal toernooi wordt meteen duidelijk dat Dico magische vaardigheden bezit.

14. The River Runner – biografische documentaire

De legendarische kajakker Scott Lindgren probeert een extreme, ongekende wildwaterexpeditie te voltooien die al 20 jaar aan de gang is. Wanneer een hersentumor zijn doelen doet ontsporen, zinkt hij weg in de duisternis van zijn eigen trauma om te ontdekken dat genezing, net als elke expeditie, geen bestemming is maar een reis…

15. Kiss the Ground – natuur documentaire

Een revolutionaire groep activisten, wetenschappers, boeren en politici wenden zich wereldwijd tot regeneratieve landbouw om de bovengrond van de planeet te kunnen redden en klimaatverandering te bestrijden.

De overige 35 beste documentaires op Netflix!

Goed, terug naar onze lijst met films. Wij hebben alles voor je afgespeurd op zoek naar de beste documentaires op Netflix. Het kostte bloed, zweet en tranen om door het enorme aanbod van Netflix te gaan en te kijken welke docu’s  het écht waard zijn om te kijken maar uiteindelijk zijn we er zeker uit gekomen.

 1. Biggie: I got a Story to Tell
 2. Tony Parker: The final Shot
 3. Blood Brother: Malcom X & Muhammad Ali
 4. My heroes were cowboys
 5. Snelle: Zonder jas naar buiten
 6. Crack: Cocaine, Corruption & Conspiracy
 7. Dolly Parton
 8. Pray away
 9. What would sophia loren do?
 10. Britney vs. Spears
 11. The Phantom
 12. Nail Bomber: Manhunt
 13. Untold: Caitlyn Jenner
 14. Attack of the Hollywood Clichés
 15. 137 Shots
 16. Audible
 17. Lead me Home
 18. David Attenborough: A life on Our Planet
 19. Kiss the Ground
 20. Disclosure
 21. My Octopus Teacher
 22. A secret Love
 23. Rising Phoenix
 24. Camino a Roma
 25. The Social Dilemma
 26. Athlete A
 27. Blackpink: Light up the Sky
 28. This is my Home
 29. La Case de Papel El Fenómeno
 30. The speed Cubers
 31. Taylor Swift: Miss Americana
 32. Mucho Mucho Amor
 33. Father Soldier Son
 34. L.A. Originals
 35. Spelling the Dream

Zo, nu zijn we er toch echt doorheen. Ben je toch nog niet helemaal klaar met het kijken van films in allerlei soorten en maten? Op Streamplaza.nl hebben we verschillende artikelen waar we de films gesorteerd hebben op genre. Daarnaast heeft Netflix ook een mooie optie om door verschillende genres, films en series te bladeren. Zo kun je altijd uitzoeken welke film bij jou past!1832