Amazon Luna review

Amazon Luna review

Amazon Luna is een cloudgamingdienst van Amazon. Het werd in september 2020 aangekondigd en eind oktober 2021 gelanceerd. Het eigen gamekanaal biedt toegang tot heel wat games die op verschillende apparaten kunnen worden gespeeld. Via een gamecontroller die door Apple op de markt wordt gebracht, geniet je van een heuse gamingervaring. Zijn Luna van Amazon en cloud gaming iets voor jou of wil je weten wat het jou te bieden heeft? Lees dan zeker verder, want wij hebben Amazon Luna gewikt en gewogen.

Wat is Amazon Luna?

Amazon Luna is een cloudgamingdienst die door Amazon wordt aangeboden. In feite moeten we deze dienst van Amazon gaming streaming noemen. Hiermee bedoelen we dat de computerspellen op de servers van Amazon draaien en dat er geen krachtige hardware voor nodig is. Enkel de beelden worden binnengehaald. Het gevolg is dat Amazon Luna gaming mogelijk maakt voor wie geen dure gamingcomputer heeft. Via Amazon Luna krijg je toegang tot alle games, zelfs zonder spelconsole. Het is beschikbaar voor Windows, Fire TV, Fire Tablets, Chromebooks en via een webapplicatie voor smartphones en tablets.

Amazon Luna kosten

Amazon Luna is niet gratis toegankelijk, maar wel voor een zachte prijs van 6 USD per maand. Hiervoor kunnen abonnees met maximaal twee apparaten tegelijkertijd gamen aan 60 fps en 4K-beeldkwaliteit. Op het kanaal zijn meer dan honderd games terug te vinden, waaronder toppers als Resident Evil 7.

Daarnaast worden er nog twee alternatieve abonnementsformules aangeboden. In de eerste plaats gaat het om Amazon Ubisoft Connect. Dit Ubisoft-kanaal kost 17,99 USD per maand en biedt toegang tot de nieuwste Ubisoft-games, zoals Assassin’s Creed Valhalla. Hiermee kan je wel maar met een apparaat tegelijkertijd gamen in de Amazon Luna gaming cloud.

Ten slotte is er ook de abonnementsformule Amazon Family Channel dat 2,99 USD per maand kost. Dit kanaal biedt toegang tot een ruime bibliotheek met E- en E10+-games, zoals SpongeBob SquarePants: Battle for Bikini Bottom. Bij dit familie- en kinderkanaal kan je op twee apparaten tegelijkertijd spelen.

Speciale controller voor Amazon Luna

Speciaal voor Amazon Luna heeft Amazon een eigen Luna Controller op de markt gebracht. Deze controller is speciaal gebouwd voor gaming. Het beschikt onder andere over wrijvingsarme thumbsticks, heeft een goede grip en kan draadloos worden gebruikt. De controller werkt op AA-batterijen en helpt de latentie te verminderen. Het is een handige controller die goed in de hand ligt en die zo’n 50 USD kost, maar je bent zeker niet verplicht om het te gebruiken. Je kan ook gewoon een PS4-controller of je muis en toetsenbord gebruiken om te gamen.

Beste games bij Amazon Luna

Het is nog even wachten op de volledige lancering van Amazon Luna, maar volgens de aankondiging zullen er alvast een aantal topgames beschikbaar zijn. Het is niet zo dat je via Amazon Luna GTA 5 kan spelen en evenmin kan je het aanbod van GeForce Now en Amazon vergelijken. Bij GeForce Now gaat het om een tiental titels. Bij Amazon Luna gaat het om honderden games. In vergelijking met Amazon Prime gaming voor Android zijn de titels bovendien een stuk kwalitatiever. Ondertussen zijn er ook al heel wat grote titels aan ons bevestigd, zoals Far Cry 6 (Ubisoft), Grid, Paper Beast, Resident Evil 7: Biohazard, Watch Dogs: Legion (Ubisoft) en Yakuza 0. Op het moment van schrijven zijn er 81 titels, maar dit zal zeker nog verder toenemen. We houden je op de hoogte.

Waarom je moet kiezen voor Amazon Luna

Amazon Luna komt met heel wat voordelen. Een van de grootste voordelen is dat je voor een beperkt bedrag per maand toegang krijgt tot een heel ruime bibliotheek met games. Bovendien speel je aan de beste instellingen, zonder dat je een dure gamecomputer of spelconsole hoeft aan te schaffen. Je kan gamen via Luna op Microsoft-computers, Macbooks, Fire TV of iOS- of Android-apparaten. Als je geen controller hebt, kan je de Luna Controller aanschaffen via de Amazon Luna-site. Tegelijkertijd is het aanbod heel ruim en kan je kiezen tussen verschillende abonnementsformules. In ieder geval is Amazon Luna flink goedkoper dan als je elke paar maand eens een game zou kopen.

Waarom je Amazon Luna maar beter links kan laten liggen

Een nadeel van cloud gaming via Luna is dat je de games niet bezit. Je hebt een streamingabonnement en je kan enkel de games spelen die door Amazon beschikbaar worden gesteld. Dit zijn niet automatisch de games die je wil spelen. Ook kan je de games nadien niet meer verkopen. Een ander nadeel is dat je om te gamen verplicht een internetconnectie nodig hebt. Je kan niet offline gamen. Amazon raadt bij het gamen aan 1080p een breedbandsnelheid van 10 Mbps aan. Bij 4K-gaming is een breedbandsnelheid van 35 Mbps of sneller vereist. Games kunnen bovendien heel veel data verbruiken, tot wel 10 GB per uur. Hierdoor is een onbeperkt internetabonnement vereist.

En hoewel we eerder aanhaalden dat je gamet met de beste instellingen, moeten we dit toch een tikkeltje relativeren. Bij de release van Amazon Luna cloud gaming zal je namelijk gamen in 1080p. Op termijn zal men dit naar 4K verhogen. Het staat je natuurlijk vrij om nog even te wachten tot wanneer dit verder wordt opgeschroefd.

Onze conclusie over Amazon Luna: te overwegen, maar misschien nog even wachten

Met Amazon Luna betreedt Amazon een markt die al versnipperd is. Zo heb je naast Amazon Luna Stadia, NVIDIA GeForce NOW en xCloud. Toch heeft Amazon Luna veel te bieden en heeft het een aantrekkelijk prijskaartje. Je hoeft geen nieuwe games te kopen en je kan het zelfs op je oude laptop spelen, waardoor het ook financieel een aantrekkelijke optie is. Het is wel zo dat Amazon Luna momenteel nog een soort bètaversie is en nog niet helemaal op punt staat. 4K-gaming behoort bijvoorbeeld nog niet tot de mogelijkheden. Op termijn zouden er ook veel meer titels naar Amazon Luna komen. Hierdoor is het zeker te verantwoorden om je keuze nog even uit te stellen en te wachten tot wanneer Amazon Luna de kinderschoenen is ontgroeid.