Amazon Prime Video Review

Amazon Prime Video Review

De streamingdienst Amazon Prime Video werd al in 2006 opgericht, maar het duurde even voor het zijn weg naar Nederland vond. Aanvankelijk, nog onder de naam Amazon Unbox, was het aanbod ook niet zo groot en ging het vooral om werken van beginnende producers, maar sindsdien is het aanbod sterk gegroeid en omvat het ook eigen content. Amazon Prime Video is intussen uitgegroeid tot een ongelofelijk populaire streamingdienst en daar heeft de lage prijs zeker iets mee te maken.

Wat is Amazon Prime Video?

Amazon Prime Video, vaak ook kortweg Prime Video genoemd, is een streamingdienst die door Amazon wordt aangeboden. In de eerste plaats vind je bij Amazon Prime streaming content van Amazon Studios, de film- en televisiestudio achter onder meer Transparent, Last Flag Flying en The Lost City of Z. Daarnaast vind je ook van andere studio’s films en series op Amazon Prime. Je kan op verschillende manieren naar series en films kijken. Zo kan je voor het kijken naar Amazon Prime Video Apple TV gebruiken of kan je voor het kijken naar Amazon Prime Chromecast gebruiken. Daarnaast kijk je via de app voor je smartphone of tablet, via je gameconsole of via een smart-tv.

Wat is Prime Video en wat is het verschil met Amazon Prime?

In de praktijk nemen klanten een Prime-abonnement bij Amazon. Een Prime-abonnement biedt naast toegang tot de streamingdienst Amazon Prime Video ook andere voordelen, zoals een gratis bezorging van alle producten die bij Amazon worden besteld, extra snelle levertijden, gratis ingame-content en een beveiligde foto-opslag via Amazon Photos. Op basis van verschillende voordelen tracht men klanten van Amazon Prime Video ook aan te moedigen om online aankopen bij Amazon te doen. Amazon Prime is met andere woorden het volledige pakket met voordelen, terwijl de streamingdienst Amazon Prime Video heet.

Prime Video inloggen

Amazon Prime Video is heel eenvoudig te gebruiken. Je hoeft enkel maar de juiste app te installeren op je apparaat en vervolgens kan je inloggen met je Amazon-account en begin je te kijken. Je blijft automatisch ingelogd en hoeft dit dus niet altijd opnieuw te doen. Het makkelijkste is om de app van Amazon Prime Video op je smart-televisie te installeren en te gebruiken.

Als je geen smart-televisie hebt, zijn er alternatieven. Je kan bijvoorbeeld de app van Amazon Prime Video op je smartphone installeren. Je kan dan kijken op je smartphone of op dezelfde manier Amazon Prime Video kijken op je tablet. Als je een Fire-tablet hebt, de tablet die door Amazon op de markt wordt gebracht, hoef je overigens enkel naar de Video-app van je tablet te gaan en dan vind je meteen de films en series terug.

Je kan ook een Chromecast-apparaatje of een Apple TV op je televisie aansluiten en op die manier vanaf de app streamen naar je televisie. Hiervoor is het wel vereist dat je apparaat met hetzelfde netwerk is verbonden als je Apple TV of Chromecast. Op dezelfde manier kan je ook je laptop gebruiken, bijvoorbeeld door via de Chrome-webbrowser te streamen naar je Chromecast.

Bovendien is het mogelijk om Amazon Prime Video te kijken via een blu-rayapparaat of via een gameconsole. Voor zowel de PlayStation 4 als de PlayStation 5 en de Xbox One zijn er apps beschikbaar. Het kan dat je de Amazon Prime Video-login op PS4 niet meteen terugvindt. Dit komt dan omdat de Amazon Prime Video-login-PS4-app nog niet is geïnstalleerd. Download en installeer dan eerst de app. De app bedien je verder gewoon met je gameconsole, net zoals wanneer je spelletjes speelt.

Ten slotte is er nog een laatste manier om Amazon Prime Video te gebruiken, namelijk via de box van je provider. Steeds meer televisiepakketaanbieders als Ziggo en KPN hebben het al mogelijk gemaakt om via hun mediabox naar Amazon Prime Video te kijken. Je moet dan wel even nagaan welk kanaal je hiervoor moet gebruiken. Vaak is het ook nodig om via de website van de aanbieder in te loggen om je Prime-abonnement te activeren. Informeer bij de klantendienst van je aanbieder of ze deze optie aanbieden en hoe dit werkt.

Prime Video kosten

De Amazon Prime-kosten zijn relatief laag in vergelijking met de kosten voor andere streamingdiensten. Zo bedraagt de Amazon Prime-prijs 2,99 euro per maand. Er zijn geen verschillende formules mogelijk, iedereen betaalt dezelfde kosten voor Prime Video. Weet dat in deze Prime Video-prijs ook de andere voordelen van het Prime-abonnement begrepen zitten. Deze lage Prime Video-prijs heeft er deels mee te maken dat Amazon op andere manieren winst probeert te maken. Het ziet het streamingaanbod namelijk als een manier om nieuwe klanten aan te trekken en om marktaandeel te verwerven in België en Nederland. In bijvoorbeeld de Verenigde Staten, waar het aanbod ook heel ruim is, liggen de Amazon Prime-kosten hoger en betaalt men $ 12,99 per maand.

Betalen voor Amazon Prime Video

Aanvankelijk kon je enkel met een kredietkaart kiezen voor Amazon Prime, maar tegenwoordig kan je ook Amazon Prime zonder creditcard gebruiken. Deze optie is echter vooral relevant voor de Nederlandse markt, want wij kunnen nu met iDEAL betalen. Voor Belgische klanten blijft een kredietkaart de enige optie. Abonnementen betalen met Bancontact of PayPal is voor Belgen niet mogelijk. Je kan dit eventueel wel omzeilen door een prepaidkredietkaart te gebruiken. Onder andere het Belgische bpost biedt zo’n prepaidkredietkaart aan.

Amazon Prime Video proefperiode

Als je Amazon Prime Video eerst even wil uitproberen, iets dat we altijd aanbevelen, is het mogelijk om een proefabonnement af te sluiten. Tijdens de Amazon Prime-proefperiode kan je Amazon Prime gedurende dertig dagen gratis uitproberen. Nadien betaal je 2,99 euro per maand. Hiervoor dien je alvast je kredietkaartgegevens of iDEAL-gegevens door te geven. Je activeert dan de automatische incasso. Dit kost € 0,01 en dit bedrag krijg je later teruggestort. Ben je tevreden van Amazon Prime Video? Dan hoef je niks te doen en wordt het abonnement na dertig dagen automatisch verlengd. In het andere geval dien je het zelf stop te zetten. Doe dit voor het einde van de dertig dagen durende proefperiode van Amazon Prime.

Prime Video opzeggen

Het opzeggen van Amazon Prime Video is niet moeilijk en kan je gewoon doen via de website van Amazon Prime. Hiervoor surf je naar de website van Amazon Prime en klik je op ‘Je account’. Vervolgens klik je op ‘Bewerken op Amazon’ en dan op ‘Lidmaatschap beheren’. Klik dan op ‘Bijwerken, annuleren en meer’. Je vindt dit onder de optie ‘Beheren’. Klik ten slotte op ‘Lidmaatschap beëindigen’ en vergeet niet op de knop ‘Bevestigen’ te klikken. Nu heb je het abonnement opgezegd.

Op deze manier Amazon Prime Video opzeggen is enkel mogelijk als je ook zo het abonnement hebt afgesloten. Als je het abonnement hebt afgesloten via de Google Play Store of via de App Store (Apple) dien je het abonnement ook via de Google Play Store of de App Store op te zeggen. In de App Store doe je dit door op je profiel-icoon te klikken en vervolgens op ‘Abonnementen’, waarna je Amazon Prime kiest en het annuleert. Via de Google Play Store klik je achtereenvolgens op ‘Menu’ en ‘Abonnementen’. Selecteer Amazon Prime en zeg het abonnement op.

Wellicht heb je al voor een langere periode betaald. Dan kan je tot het einde van deze periode verder blijven kijken. Dit geld ben je dus niet kwijt. Op je accountpagina zie je tot wanneer de factureringsperiode loopt.

Beste series op Prime Video

Prime heeft een goed filmaanbod, maar je kunt ook voor de beste series Amazon Prime gebruiken. Het is natuurlijk lastig om te zeggen wat de beste Amazon Prime-series zijn, want iedereen heeft eigen voorkeuren, maar er zijn toch wel een aantal toppers die we kunnen aanraden. Je kan onder meer onderstaande vijf series op Prime Video kijken.

# 1. The Boys

The Boys is een superheldenserie die speciaal voor Amazon werd ontwikkeld door Eric Kripke. The Boys op Amazone is gebaseerd op de gelijknamige stripreeks. Het volgt een team van burgerwachten met bijzondere krachten. Deze superheldengroep werkt in dienst van een mysterieus bedrijf en in tegenstelling tot wat je zou verwachten, zijn het eigenlijk maar arrogante hufters. De serie zit boordevol kritiek op het hyperkapitalisme en bevat een dikke laag sardonische humor. Hoewel de kritiek bij The Boys 2 op Prime wat is afgezwakt, is het uitzinnige geweld en de bijzondere humor wel nog gewoon van de partij.

# 2. Utopia

Utopia op Amazone is een intrigerende serie waarbij een jong koppel de strip Utopia in handen krijgt. Dit vervolg op de cultstrip Dystopia was nooit gepubliceerd. Naast enkele vrienden wil ook een legertje agenten de strip maar al te graag bemachtigen en dat terwijl een pandemie om zich heen grijpt. Er vallen al snel doden en het blijkt dat de strip en de pandemie het een en ander met elkaar te maken hebben. Het eerste seizoen van de Primevideo Utopia bestaat uit acht afleveringen en doet smachten naar meer.

# 3. Beat

Beat op Amazon Prime is een verborgen pareltje dat je moet hebben gezien. Het is een Duitse thriller-tv-serie en het volgt de Berlijnse clubpromotor Beat. Hij is verslaafd aan het nachtleven in de Berlijnse clubs, houdt wel van een lijntje hier en daar en is altijd wel te vinden voor een potje seks. De Europese Geheime Dienst probeert met hem samen te werken om een crimineel netwerk te ontmantelen. Plotseling komt Beat zelf in het vizier van de maffia. Beat op Prime Video is soms zenuwslopend. De serie werd bekroond met de Grimme-Preis in de categorie series (2019).

# 4. Grey’s Anatomy Prime

Dat Grey’s Anatomy op Amazon Prime te zien is, is voor velen een belangrijke reden om voor deze streamingdienst te kiezen. Grey’s Anatomy is een ziekenhuisserie die de gebeurtenissen in het fictieve Seattle Grace Hospital volgt. De show, vernoemd naar Gray’s Anatomy – een standaardwerk op het gebied van de menselijke anatomie –, telt talloze hoofdpersonen die onderling steeds meer met elkaar verweven raken. De serie won talloze prijzen, zoals de Golden Globe voor de Best Television Series (2007) en de Best TV Supporting Actress (Sandra Oh, 2006). Intussen kan je van Greys Anatomy seizoen 16 op Prime bekijken.

# 5. Vikings

Dat je Vikings op Prime kan kijken, is toch een groot pluspunt. Dit is een Iers-Canadese historische dramaserie die zich rond het einde van de achtste eeuw afspeelt. Rond deze periode worden de soldaten op roofpad gestuurd. Boer Ragnar wil naar het westen trekken en stuit er op Engeland. Het is het begin van vele rooftochten en een confrontatie met de Engelse koning. Je kan op Amazon Prime Vikings 6 en de eerdere seizoenen bekijken.

Beste films op Prime Video

Het is natuurlijk moeilijk om te zeggen wat de beste film op Amazon Prime is. Per slot van rekening is het afhankelijk van welke genres jou al dan niet liggen. In ieder geval valt het niet te ontkennen dat voor de echte topfilms Prime een absolute aanrader is. Houd er wel rekening mee dat het aanbod voortdurend wijzigt en niet altijd op elke locatie toegankelijk is. Er bestaan wel VPN’s waarmee je geografische blokkades kan omzeilen.

# 1. Harry Potter

Dat je Harry Potter op Prime Video kan vinden, is toch behoorlijk bijzonder. Het verhaal van Harry Potter start bij een elfjarige die te horen krijgt dat zijn overleden ouders machtige tovenaars waren. Daarom mag hij studeren aan Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus. De verschillende films volgen Harry op weg naar zijn volwassenheid en plaatsen het gevecht tussen hem en Heer Voldemort, de antagonist die Harry zijn ouders vermoordde, centraal.

# 2. Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan

Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan, kortweg Borat, is een Amerikaanse speelfilm over een Kazachse verslaggever die in opdracht van de Kazachse regering een reportage maakt in de Verenigde Staten. Hij is volledig onbekend met de westerse gewoonten en komt in diverse nare situaties terecht. Hij heeft bijvoorbeeld de onuitstaanbare neiging om iedereen persoonlijk te groeten – heel vervelend in een grootstad als New York – en al snel tracht hij Pamela Anderson te ontvoeren. Het is een doldwaze mockumentary die in 2020 nog een vervolg kreeg. Op Amazone Prime is Borat 2, een Amazon Original, ook te zien.

# 3. Greenland

Greenland, een Prime-video, is een rampenfilm waarbij de hele wereld van de kaart dreigt te worden geveegd. Terwijl de wereld in chaos lijkt te baden, heeft John vier dagen de tijd om zijn vrouw en zoon naar een geheime bunker in Groenland te brengen. Terwijl de interstellaire komeet elk uur meer vernieling zaait, moet John steeds verder gaan om zijn familie te redden. En dan moet het grootste brokstuk nog inslaan en de cataclysmische gebeurtenissen inluiden. Wij kunnen de Greenland-film op Amazon Prime Video enkel maar aanbevelen.

# 4. Lucy

De Amazon Prime-video Lucy is een actie-sciencefictionfilm die het verhaal vertelt van Lucy, een jonge vrouw die in Taipei woont. Op een dag wordt ze gedwongen om een nieuwe drug te smokkelen. In haar maag scheurt de zak met drugs, waarna Lucy uitgroeit tot een superheld met de intelligentie van 1.000 supercomputers. Stap voor stap zoekt ze een doel voor haar gave, tot ze een wetenschapper ontmoet die haar tot inzicht brengt.

# 5. Escape Room

Dat de Escape Room-film op Amazon Prime een succes is, hoeft niet te verbazen. Bij deze film nemen zes onbekenden deel aan een escaperoom. Als ze ontsnappen, kunnen ze tot tienduizend dollar winnen. Wanneer ze in de wachtruimte plaatsnemen, is het ontsnappingsspel stiekem al begonnen. Het is niet het enige dat ze nog niet weten, want hun leven blijkt de voornaamste inzet bij ieder raadsel te zijn.

Ons oordeel over Amazon Prime Video

Amazon Prime Video koppelt een groot aanbod van series en films aan een wel heel lage prijs. Het Amazon Prime-aanbod is niet zo ruim als bij bijvoorbeeld Netflix, maar het is wel heel kwalitatief en er zijn best wel een aantal toppers die je moet hebben gezien. Tegelijkertijd reken je ook nog eens op de andere extraatjes, zoals de gratis verzending voor bestellingen via Amazon. Wat ons betreft, zijn er heel veel redenen om te kiezen voor Amazon Prime Video en we raden deze streamingdienst dan ook aan. Als je nog twijfelt, is het aan te raden om te kiezen voor een proefabonnement. Dan kan je Amazone Prime gratis uitproberen gedurende maar liefst dertig dagen.

Veelgestelde vragen over Amazon Prime Video

  • Kan ik ouderlijk toezicht instellen in Prime Video?

Ja, het is mogelijk om ouderlijk toezicht in te stellen. Hierbij voer je bepaalde weergavebeperkingen in. Om deze weergavebeperkingen op te heffen, is er een pincode nodig. Het instellen van ouderlijk toezicht kan gewoon via Amazon Prime. Hiervoor ga je naar ‘Account en instellingen’ en selecteer je ‘Ouderlijk toezicht’. Doorloop de verschillende stappen en configureer het ouderlijk toezicht. Bij Fire-tablets en Amazon Fire TV-apparaten dien je deze instellingen rechtstreeks op het apparaat te beheren.

  • Waarom moet ik voor sommige films of series extra betalen?

Net zoals bij andere streamingdiensten als Netflix of Disney Plus is het aanbod beperkt. Via de Amazon Prime Video Store kan je echter ook andere titels, die niet in het abonnement Amazon Prime Video zijn inbegrepen, aankopen of huren. Je beslist zelf of je al dan niet een andere titel wil huren of kopen.

  • Op welke gameconsoles kan ik de Amazon Prime-app installeren?

De Amazon Prime-app is beschikbaar voor de PlayStation 3, de PlayStation 4/Pro, de PlayStation 5, de Microsoft Xbox Series X, de Microsoft Xbox Series S en de Microsoft Xbox One. Op andere gameconsoles, zoals deze van Nintendo, is de Amazon Prime-app niet beschikbaar.

  • Wat is Amazon Prime Gaming?

Via het abonnement Amazon Prime Gaming kan je elke maand gratis PC-games downloaden, zonder afloopdatum. In het verleden kon je bijvoorbeeld al absolute toppers downloaden als Sam & Max Hit the Road (LucasArts) en Candleman: The Complete Journey (Thermite Games). Daarnaast ontvang je ook extra voordelen en lootboxes in populaire games als Apex Legends, League of Legends, FIFA en Grand Theft Auto. Ten slotte heb je via Amazon Prime Gaming recht op een gratis kanaalabonnement ter waarde van 4,99 euro bij Twitch. Daarbovenop krijg je nog een aantal extraatjes, zoals exclusieve chatkleuren.

Het abonnement Amazon Prime Gaming, waarmee je ook onbeperkt films en series kan streamen, kost wel net iets meer. Je betaalt namelijk 5,99 euro per maand voor Amazon Prime Gaming in plaats van 2,99 euro per maand.

  • Op welke manieren kan ik betalen voor Amazon Prime Video?

Het aantal betalingsmethodes is bij Amazon Prime beperkt. Aanvankelijk was het enkel mogelijk om te betalen via een kredietkaart (Visa of MasterCard), maar sinds kort is het ook mogelijk om te betalen via iDEAL. Amazon Prime via PayPal betalen, is momenteel nog niet mogelijk.

  • Wat zijn Amazon Prime Originals?

Amazon Prime Originals zijn series en films die door Amazon Studios worden uitgebracht. Een aantal van deze titels zijn heel succesvol geweest. Het bekendste voorbeeld is Transparent dat een Golden Globe won en werd genomineerd voor een Emmy.

  • Kan ik Amazon Prime-video’s downloaden en offline bekijken?

Ja, het is mogelijk om de video’s te downloaden om ze te bekijken wanneer je geen toegang hebt tot het internet. Hiervoor zoek je de film of de serie en tik je op ‘Download’. Vervolgens krijg je verschillende opties te zien. Hoe hoger de kwaliteit van de download, hoe langer het duurt om te downloaden en hoe meer ruimte de download in beslag zal nemen. Het downloaden van films en series kan naar je Android- of Apple-toestel, maar ook naar je computer. In beide gevallen gebruik je hiervoor de app die je op je apparaat kan installeren. De maximale resolutie is hoe dan ook beperkt. Als je in 4K of in full-hd wil kijken, moet je kijken via een internetverbinding.

  • Kan ik Amazon Prime Video kijken in het buitenland?

Binnen de Europese Unie heb je overal waar je komt toegang tot dezelfde titels als in Nederland. Buiten de EU heb je toegang tot de Amazon Original-titels. Daarnaast kan het aanbod van titels die je kan streamen per niet-EU-land verschillen. Dit is ook het geval als je naar het Verenigd Koninkrijk reist.