Beste cloud gaming dienst

beste cloud gaming dienst

Er is een reden waarom de PlayStation 5 ook verkrijgbaar is in een uitvoering zonder een cd-lezer: de toekomst van gaming zit in de cloud. Voor producenten is het een manier om hun winstmarge te verhogen en tussenschakels en gamewinkels buitenspel te zetten. Maar ook voor de gamer hebben cloud gaming diensten veel voordelen te bieden. Hieronder leggen we uit wat deze voordelen zijn en hebben we het over de verschillende cloud gaming diensten waartussen je kunt kiezen.

Wat zijn cloud gaming diensten?

Een cloud gaming dienst is een dienst waarmee je games in de cloud speelt, veelal in ruil voor een abonnementskost. Bij cloud gaming hoef je geen schijfjes meer te kopen en heb je ook de zwaarste hardware niet langer nodig. Het is enigszins te vergelijken met streamingdiensten als Netflix, maar dan voor games. Jij haalt de beelden op en streamt ze naar je smartphone, PlayStation, cloud game pc of tablet. Als je op de knoppen van je controller duwt, worden de acties in de cloud uitgevoerd en krijg je opnieuw de beelden terug.

Het enige wat je nodig hebt, is een goede internetverbinding en je kan meteen beginnen te gamen. Veel rekenkracht kost het je niet, waardoor het zelfs mogelijk is om te gamen op een smart-tv, een tablet of een smartphone. Dat is beter voor je portemonnee en voor het milieu, want al die onnodige hardware en discs zijn nergens goed voor. Het verbruikt wel veel data, dus het is aan te raden om bij je telecomoperator een onbeperkt internetabonnement te vragen.

Overzicht van de beste cloud game streaming diensten

Net zoals Netflix al heel wat concurrenten heeft, bestaan er ook al verschillende game streaming diensten. Hieronder ontdek je de voornaamste aanbieders van game cloud streaming diensten en lees je meer over hun sterke en minder sterke eigenschappen.

# 1. Project xCloud en de Xbox Game Pass Ultimate

Tot 15 september 2020 konden spelers in preview kennismaken met Project xCloud van Microsoft. Microsoft Project xCloud was de preview van de cloud gaming dienst van Microsoft. Sinds 15 september 2020 is Project xCloud van Windows afgesloten en zijn de games verwijderd. De gamebestanden zijn echter gekoppeld aan het Xbox-profiel in de cloud en zijn niet verloren gegaan. Sinds die dag zijn de games allemaal te spelen met behulp van de Xbox Game Pass Ultimate. Hiermee kan je ook populaire Xbox-games op je Android-tablet of -telefoon spelen.

Met de verhuizing van project xCloud naar Xbox Game Pass Ultimate speel je op je tablet games als Back 4 Blood, The Riftbreaker en The Procession to Calvary. Hierbij geniet je van alle voordelen van Xbox Live Gold, maar dan met de meer dan honderd geweldige games. Ook bijvoorbeeld ledenkorting op nieuwe games en add-ons is in de prijs begrepen. Er worden voortdurend nieuwe games aan het assortiment toegevoegd en je speelt Xbox Game Studio-titels al op de dag dat ze worden gereleased, zonder dat je ooit nog op schijfjes moet wachten.

De eerste maand betaal je 1 euro voor Xbox Game Pass Ultimate en nadien betaal je 12,99 euro per maand. Dat is ongeveer een vijfde van wat je betaalt voor nieuwe spelletjes. Omwille van al deze voordelen wordt Xbox Game Pass Ultimate wel vaker de beste cloud gaming dienst genoemd. Uiteraard zijn er nog een aantal alternatieven die op sommige punten zelfs nog beter scoren.

# 2. PlayStation Now

PlayStation Now, kortweg PS Now, is de cloud gaming dienst van Sony. Volgens ons is het de tweede beste cloud gaming dienst van dit moment. Gamers met een PlayStation kunnen niet alleen per spel betalen, maar kunnen ook via een abonnement games spelen. Er worden zowel PS2- als PS3-, PS4- en PS5-games aangeboden en de collectie wordt iedere maand aangevuld. In de catalogus vind je dan ook populaire games als The Last of Us Part II, Tekken 7 en Fallout 76.

Je voortgang sla je online op en je speelt gewoon verder op een ander willekeurig apparaat. Als je speelt op een PS4 Pro of een PS5 kan je zelfs gamen in een 4K-resolutie. Sommige games kan je ook op je Windows-pc spelen, zoals The Last of Us, Bloodborne en Uncharted: The Nathan Drake Collection. Gamen op een smartphone of tablet is echter niet mogelijk.

Voor de tweede beste cloud gaming dienst worden verschillende abonnementen aangeboden. Bij de goedkoopste abonnementsformule betaal je 5 euro per maand. Je betaalt dan meteen voor een jaar. Bij de duurste abonnementsformule betaal je per maand en kan je maandelijks opzeggen. Dan zijn je kredietkaart-, bankkaart- of PayPal-gegevens vereist en betaal je 9,99 euro per maand.

Op een aantal punten is PlayStation Now de beste game streaming dienst. Zo biedt het meer games aan dan bij de Xbox Game Pass Ultimate en is het ook een stuk goedkoper. Anderzijds is de kwaliteit van de games vaak beter bij de Xbox Game Pass Ultimate en ligt het internetverbruik bij deze laatste lager. Ook qua extraatjes is de Xbox Game Pass Ultimate eigenlijk de beste cloud gaming dienst.

# 3. Nvidia GeForce Now

Nvidia Geforce Now is een cloudgamingdienst die sinds 2020 bestaat. De Nvidia game cloud dienst staat gamers toe om tientallen games te spelen op Android-apparaten, Chromebooks, Windows-computers, Macbooks, Shield Portables en de Nvidia Shield TV. De focus van de derde beste cloud gaming dienst ligt eerder op het altijd en overal kunnen spelen van eigen games die in de cloud draaien, in plaats van op een echte abonnementsformule zoals dat bijvoorbeeld wel het geval is bij PlayStation Now. Je kan onder meer Fortnite via Nvidia Now spelen, maar ook andere toppers als Far Cry 6, Assassin’s Creed en het nostalgische Runescape.

# 4. Google Stadia

De vierde beste cloud gaming dienst is volgens ons Google Stadia. Met Stadia heeft Google getracht om in de cloudgamingwereld te stappen en dat heeft het behoorlijk goed gedaan. Via de vierde beste cloud gaming dienst speel je in 4K en aan 60 fps op laptops, smartphones en tablets. Via Google Stadia speel je de vetste games op al je schermen en elke maand vervoegen een aantal nieuwe games het assortiment. Tot het assortiment behoren games als ARK: Survival Evolved, Mafia III: Definitive Edition en Hitman. Naast het beperkt aantal gratis games die je iedere maand kan spelen, kan je ook titels kopen die meeverhuizen naar elk scherm dat je gebruikt. De betere titels als Far Cry 6 en FIFA 22 kan je enkel op deze manier spelen. Je betaalt 9,99 euro per maand voor Google Stadia.

# 5. Vortex

Via Vortex, volgens ons de vijfde beste cloud gaming dienst, kan je je favoriete pc-games spelen op Android-, macOS- en Windows10-apparaten en dit zonder dat je de spelletjes hoeft te downloaden. Het enige wat je wel moet doen, is je abonnement betalen, de Vortex-app installeren en inloggen op de server. In het basisabonnement vind je tientallen spelletjes terug. Het assortiment is uitgebreider als je kiest voor een Pro- of een Ultra-abonnement. Spelen doe je in hd en aan 60 fps. Tot de gamecollectie van de vijfde beste cloud gaming dienst behoren populaire spellen als Fortnite Battle Royale, Grand Theft Auto V en The Elder Scrolls V: Skyrim.

# 6. Amazon Luna

Amazon Luna is de cloud gaming dienst die door Amazon wordt aangeboden. Net als bij de andere cloud gaming diensten draaien de games op een server en niet lokaal. Het is mogelijk om te spelen in 4K-resolutie en Amazon heeft zelfs een eigen controller op de markt gebracht. Games speel je op iOS-apparaten, Amazon Fire Tv, macOS-toestellen en Windows-apparaten. Titels als Far Cry 6, Watch Dogs: Legion en Yakuza 0 zijn stuk voor stuk te spelen bij de zesde beste cloud gaming dienst.

# 7. Shadow Boost

Shadow Boost of kortweg Shadow is een vaak onderbelichte cloud gaming dienst. Dit komt omdat het toch een tikkeltje afwijkt van de voorgaande cloud gaming diensten. Zo gaat het eigenlijk eerder om een cloud-pc die je huurt om vervolgens games te kunnen streamen. Dit streamen kan naar alle apparaten die je bezit, ook naar bijvoorbeeld je smartphone of laptop zonder goede hardware. Je gebruikt het niet alleen om te gamen, maar ook voor je werk of om bestanden op te slaan. Een pluspunt is dat het ook voor iOS-gebruikers beschikbaar is, terwijl dit bij veel cloud gaming diensten niet het geval is. Momenteel is het project nog in volle ontwikkeling, maar vanaf 31 december 2021 krijg je toegang tot alle diensten. Volgens onze informatie zal het vanaf dan 29,99 euro per maand kosten.

De beste cloud gaming dienst

De markt van de cloud gaming is minder versnipperd dan wat we zien op de streamingmarkt voor films en series. Desondanks is de keuze toch behoorlijk groot en is het moeilijk om te zeggen wat voor jou de beste cloud gaming dienst is. Bij Shadow Boost heb je bijvoorbeeld een volledige pc en zit je goed als je meer wil dan alleen gamen in de cloud. Bij PlayStation Now reken je dan weer op een heel royaal aanbod aan games, maar niet op smartphone-ondersteuning. Eigenlijk moet je dus voor jezelf een beetje uitmaken wat voor jou de beste cloud gaming dienst is. Gelukkig betaal je zelden meer dan 20 euro per maand en dus kan je zeker meer dan een cloud gaming dienst overwegen.

Veelgestelde vragen over cloud gaming diensten

  • Hoe werkt cloud gaming?

Bij cloud gaming reken je op het datacentrum van de gamingprovider. Hier staan gigantische gamingcomputers die al het zware rekenwerk voor hun rekening nemen. Terwijl hun processors flink zweten, krijgt jouw apparaat rust gegund. Via wifi of 5G worden de beelden naar je apparaat toegezonden. Jij streamt enkel de beelden, net zoals je dat zou doen als je naar een YouTube-video zou kijken. Als je op een knop van de controller duwt, wordt deze informatie opnieuw naar de cloudcomputer gestuurd die de acties uitvoert en het nodige rekenwerk doet. De nieuwe beelden gaan daarna weer je richting uit. Hierdoor legt je apparaat je geen beperkingen op.

  • Zijn er ook nadelen aan cloud gaming verbonden?

Cloud gaming klinkt mooi, maar in de praktijk worden lang niet alle apparaten ondersteund. Daarnaast is het vaak nodig om een app op je apparaat te installeren, waardoor je niet zomaar even bij je grootmoeder kan gamen. Er zijn wel al een aantal tests met browser-basedapplicaties uitgevoerd, maar dit zit nog maar in een proeffase. Daarnaast kan het dat bepaalde games om licentieredenen niet (langer) beschikbaar zijn. Games kunnen dus na verloop van tijd uit de bibliotheek worden gehaald. Na wekenlang zwoegen en zweten is het natuurlijk flink balen als je het spelletje net voor de ultieme climax niet langer kan spelen. Verder bezit je geen fysieke games die je later opnieuw kan doorverkopen of doorgeven aan het nageslacht. Ten slotte ben je afhankelijk van het internet. Om echt overal te kunnen gamen, zal 5G eerst goed moeten worden uitgerold en dat is vooralsnog niet het geval.

  • Kan ik gamen via Netflix?

Netflix is in de eerste plaats een streamingdienst voor series en films. Wel heeft het al geëxperimenteerd met interactieve content. Gameproducenten als Telltale Games hebben hier al langer ervaring mee. Bij dergelijke games kijkt de gamer eigenlijk naar een film, waarbij zijn beslissingen het verloop bepalen. Hetzelfde werd op Netflix al uitgerold met Black Mirror: Bandersnatch.

Het gerucht gaat al langer dat Netflix werkt aan een eigen cloud gaming dienst. Volgens Bloomberg zou dit gebeuren onder leiding van Mike Verdu, die eerder werkzaam was bij Electronic Arts. Het project lijkt slechts in een (verkennende) opstartfase te zitten en veel duidelijkheid is er nog niet. Wij houden je natuurlijk op de hoogte.

  • Zijn er Nederlandse cloud gaming diensten?

De aangehaalde cloud gaming diensten zijn stuk voor stuk beschikbaar in Nederland. Daarnaast is er ook een cloud gaming dienst van Nederlandse komaf, Utomik. Dit is een onbekende speler op de markt. Bij Utomik is het niet mogelijk om naar andere apparaten dan een pc te streamen. Op het moment van schrijven heb je er de keuze tussen 1.295 pc-games en elke week komen er nieuwe titels bij. De bibliotheek omvat vooral retrogames, avontuurlijke titels, kindertitels, klassiekers en indiegames van publishers als Epic Games, Focus Home Interactive en Curve Digital Games.