Luisterboeken worden steeds populairder. Op enkele jaren tijd is het aantal uitgeleende luisterboeken in de digitale bibliotheken meer dan vertienvoudigd, terwijl het aantal downloads van luisterboekenapps is geëxplodeerd. Lange tijd werd het als een luie vorm van lezen gezien, iets waar je niet meteen mee te koop liep. Tegenwoordig lijkt de visie op luisterboeken te zijn veranderd. Het is geen luiheid, maar een alternatief voor de vele muziekstreamingdiensten. Het is een efficiëntere en snellere vorm van lezen en het staat auteurs toe om een ander doelpubliek te bereiken. Wil jij de beste luisterboeken in huis halen? Dan kan je de beste luisterboeken kopen, maar je kan ook gewoon kiezen voor een streamingdienst waarmee je de beste audioboeken voor een vast bedrag per maand beluistert.
Informatie over luisterboeken
Een luisterboek wordt ook wel eens een audioboek of een gesproken boek genoemd. Het gaat om een geluidsopname van een ingesproken boek. De oorsprong van de luisterboeken ligt bij blinden. Het audioboek bood een goed alternatief voor het brailleboek. Boeken werden dan met behulp van een bandrecorder ingesproken. Het eerste audioboek dat zo in Nederland verscheen, was De oude man en de zee van Ernest Hemingway. Tegenwoordig worden er nog steeds audioboeken voor specifieke doelgroepen gemaakt, zoals de Daisy-boeken voor mensen met een leeshandicap, en heeft ook de bredere consumentenmarkt de voordelen van luisterboeken ontdekt. Ze kunnen namelijk het beluisteren van de beste luisterboeken combineren met autorijden of sporten, terwijl kinderen van literaire werken genieten wanneer ze wandelen langs de kant van de weg.
Dergelijke luisterboeken mogen niet zomaar worden aangeboden, omdat er auteursrechten op rusten. Enkel wanneer ze door de schrijver of de uitgever beschikbaar worden gesteld of indien ze vrij zijn van auteursrechten, mogen luisterboeken worden aangeboden. Meestal zal de schrijver of de uitgever geld aan de luisterboeken willen verdienen. In de praktijk is er dan ook een markt voor de luisterboeken ontstaan en bestaan er intussen ook een aantal streamingdiensten waar je de beste luisterboeken kan beluisteren. Op sommige websites worden de luisterboeken gratis aangeboden, maar bestaat het verdienmodel uit advertenties. Bij luisterboeken worden advertenties die het verhaal verstoren als hoogst onaangenaam ervaren.
De 10 beste luisterboeken-aanbieders
Er zijn verschillende aanbieders waar je terechtkan voor het beluisteren van de beste luisterboeken. Bij de meeste aanbieders maak je gebruik van een applicatie en krijg je onbeperkt toegang tot een ruime bibliotheek met luisterboeken. Er zijn ook aanbieders waarbij je slechts een beperkt aantal luisterboeken per maand kan downloaden. Bij een enkele aanbieder in onze top 10 is het mogelijk om gratis luisterboeken te beluisteren en bij een andere aanbieder krijg je elke maand een beperkte selectie van de beste luisterboeken. Ben jij op zoek naar de beste gratis luisterboeken-app of naar een betaalbaar abonnement om de beste audioboeken te beluisteren? Ontdek hieronder onze top 10 met de beste luisterboeken-aanbieders.
# 1. Storytel
Storytel is volgens ons de beste luisterboeken-app die er is. De beste luisterboeken-app is in 2005 opgericht, maar is pas sinds 2013 in ons land actief. Intussen is de beste luisterboeken-app in meer dan twintig verschillende landen beschikbaar en telt het al meer dan anderhalf miljoen abonnees. De beste luisterboeken-app biedt voor elk land luisterboeken in de landstalen aan en heeft daarnaast een rijke collectie aan Engelstalige luisterboeken.
De beste audioboeken-app biedt verschillende abonnementsformules aan, afhankelijk van het aantal gebruikers. De prijzen gaan van 12,99 tot 19,99 euro per maand, afhankelijk van de gekozen formule. Voor die prijs heb je de beste luisterboeken steeds bij de hand, ongeacht of je nu houdt van spanning, non-fictie, kinderboeken of historische romans. Vaak zijn er ook aanbiedingen en acties, waarbij je de dienst gratis of voor een sterk verlaagde prijs kunt uitproberen.
Met de beste app voor luisterboeken bewaar je je boeken ook offline, zodat je zonder internet verder kunt luisteren. Daarnaast gebruik je de beste app voor luisterboeken ook voor het lezen van e-boeken. Hiervoor heeft de aanbieder van de beste luisterboek-app een eigen e-reader ontwikkeld, de zogeheten Storytel Reader.
# 2. Audible
Waar Storytel volgens ons de beste luisterboeken-aanbieder is voor Nederlandstalige boeken, is Audible dat voor Engelstalige werken. Via de site van Audible kan je zowel losse titels kopen als kiezen voor een abonnementsformule. Het bedrijf werd in 1995 opgericht en produceerde onder andere audioversies van kranten en tijdschriften. Het werd behoorlijk succesvol, zeker toen ze een deal sloten met Apple om zo ook audioboeken in de iTunes Music Store aan te mogen bieden.
In 2008 werd het bedrijf uiteindelijk door Amazon overgenomen. Sindsdien is het aanbod van Audible ook in de webshop van Amazon geïntegreerd en kan je via Amazon audioboeken kopen. Bijzonder is wel dat Audible zogenaamde Audible Originals maakt, luisterboeken die nooit in een geschreven versie zijn verschenen. Dit is wel enkel het geval voor de landen waar Audible actief is. Als je als defaultversie de Nederlandse site van Amazon hebt ingesteld, zal je de Audible-luisterboeken niet zien verschijnen. De tweede beste luisterboeken-aanbieder biedt namelijk geen Nederlandstalige luisterboeken aan. Via de website van Audible of via de Amerikaanse versie van Amazon krijg je wel toegang tot de beste luisterboeken van Audible.
Bijzonder aan de abonnementsformule van Audible is dat je onbeperkt toegang krijgt tot de beste luisterboeken uit de Plus-catalogus en dat je daarnaast maandelijks credits krijgt die je aan andere luisterboeken kunt besteden. Hierbij krijg je een mooie korting ten opzichte van wie losse titels aanschaft. Wie lid is van Amazon Prime krijgt tijdens de gratis proefperiode een extraatje in de vorm van een extra credit.
# 3. Kobo Plus
Veel Nederlanders gebruiken voor het beluisteren van de beste luisterboeken Kobo Plus. Dat ze voor het beluisteren van de beste luisterboeken Kobo Plus gebruiken, verbaast ons niet. Bij Kobo Plus kies je namelijk voor een all-you-can-read-abonnement voor boeken. Het is een soort van Netflix voor digitale boeken, aangeboden door Rakuten Kobo en bol.com. Bij de lancering in 2017 waren er nog geen twintigduizend boeken beschikbaar, maar intussen zijn het er al honderdduizenden.
Kobo Plus is in de eerste plaats ontworpen om voor een vast bedrag per maand onbeperkt toegang te krijgen tot e-boeken die je leest op je Kobo-e-reader. Het is dan ook vooral interessant voor veellezers. Een abonnement op Kobo Plus Lezen kost 9,99 euro per maand. Hiermee kan je onbeperkt e-boeken lezen op de Kobo-e-reader of met behulp van de gratis app. Als je toegang wil krijgen tot de beste audioboeken dien je echter voor Kobo Plus Luisteren te kiezen. Hiermee krijg je toegang tot tienduizenden luisterboeken, maar kan je geen e-boeken lezen. Wil je zowel kunnen lezen als luisteren? Dan kies je voor Kobo Plus Lezen & Luisteren, wat 12,99 euro per maand kost. Elke maand worden er nieuwe titels aan het assortiment toegevoegd. Bovendien biedt Kobo ook zogenaamde Kobo Originals aan, te vergelijken met de Netflix Originals maar dan voor boeken: exclusieve titels die nergens anders beschikbaar zijn. Onder andere de thrillerserie Veilige Haven van Marja West is enkel bij Kobo beschikbaar.
# 4. Nextory
Nextory is in 2015 opgericht en wil boeken toegankelijker maken voor de hele wereld. Het is een van de grootste abonnementsdiensten voor luisterboeken en e-boeken in het noorden van Europa en het bedrijf is ook in Nederland actief. De vierde beste luisterboeken aanbieder biedt zowel e-boeken als luisterboeken aan en de Nextory-app is zowel beschikbaar voor Android- als iOS-apparaten.
Het werkt aan de hand van een abonnementsformule zonder een minimale abonnementsduur. Je betaalt 11,99 euro per maand, maar je kan het wel eerst dertig dagen gratis uitproberen. Als je met verschillende mensen samen wil kunnen lezen, is er ook een Family-abonnement beschikbaar. Hiervoor betaal je 14,99 (met twee personen tegelijkertijd lezen of luisteren) of 19,99 euro per maand (met vier personen tegelijkertijd lezen of luisteren). Bij alle abonnementsformules kan je ongelimiteerd luisteren naar de beste luisterboeken.
Vooral als je op zoek bent naar goede kindertitels is dit misschien wel de beste luisterboek-app van dit moment. Ze bieden echter ook talloze andere (luister)boeken aan in het Nederlands en het Engels. Bijzonder is het mooie aanbod voor kleine lezers die met moeilijke lettertekens worstelen.
# 5. Scribd
Aanvankelijk werd Scribd als een soort van YouTube voor documenten aangeprezen. Het beweerde dat iedereen boeken kon schrijven en publiceren. De website verwierf naam en faam toen het samenwerkingen aanknoopte met onder meer New York Times en The Huffington Post. Sindsdien is er veel gewijzigd en biedt Scribd een online abonnementsservice aan voor het lezen van e-boeken en e-strips en het beluisteren van audioboeken.
Een belangrijk voordeel is dat je bij een abonnement op Scribd geen limieten hebt: je luistert en leest zoveel als je zelf wilt. Je kan ook digitale boeken bewaren en indelen. De reden waarom velen Scribd de beste luisterboeken-aanbieder vinden, heeft echter vooral te maken met het actuele aanbod. Veel titels die maar net in de winkel verschijnen, zijn er al meteen beschikbaar. Daarnaast is het prijskaartje met 9,99 euro per maand heel marktconform, terwijl je het dertig dagen gratis kan uitproberen.
Een nadeel is dan weer dat het geen Nederlandse dienst is en je er dus ook geen Nederlandstalige boeken zal vinden. Betalen kan je daarnaast niet doen via iDEAL: je hebt een creditcard of een abonnement via iTunes nodig om je op Scribd te abonneren.
# 6. BookBeat
BookBeat brengt de beste audioboeken rechtstreeks naar je mobieltje. Deze aanbieder is momenteel nog relatief onbekend in Nederland, maar kent wel een snelle groei. Je kan er de beste luisterboeken ook offline opslaan, waardoor je zonder een internetverbinding verder kan luisteren met behulp van misschien wel de beste gratis luisterboeken-app. Voor 11,99 euro per maand krijg je onbeperkt toegang tot duizenden audioboeken. Als je nog twijfelt, kan je gedurende twee weken gratis ontdekken wat de zesde beste luisterboeken bibliotheek te bieden heeft. Je abonnement stopzetten, doe je wanneer jij dat wil. Weet wel dat BookBeat enkel geschikt is voor persoonlijk gebruik. Dit wil zeggen dat je maar met een persoon tegelijkertijd naar boeken kan luisteren. Er zijn geen familiepakketten beschikbaar, dus elk gezinslid dient een eigen abonnement te hebben.
# 7. LuisterBieb
Terwijl sommigen vinden dat je voor de beste luisterboeken Storytel moet gebruiken, prijzen anderen LuisterBieb aan. LuisterBieb is een verlengde van de online bibliotheek, de online variant op de plaats waar menig kind vroeger vertoefde. Via de LuisterBieb-app kan je duizenden luisterboeken gratis ontlenen als je lid bent van de bibliotheek.
Lidmaatschap bij de bibliotheek kost 4,10 euro per maand voor een basisabonnement. Met een eigen pasje kan je dan in de bibliotheek boeken lenen en e-boeken en luisterboeken lenen in de online bibliotheek. Je bent beperkt tot tien materialen tegelijkertijd, gedurende een uitleentermijn van drie weken. Een variant is de formule Bieb Onbezorgd. Ook dan krijg je een eigen pasje om te lenen in de bibliotheek. In plaats van tien materialen kan je dan twintig materialen tegelijkertijd lenen en in plaats van een uitleentermijn van drie weken reken je dan op een uitleentermijn van zes weken. Voor kinderen tot achttien jaar is er een gratis basisabonnement. Persoonlijk vinden wij dit de beste luisterboeken aanbieder voor wie kennis wil maken met de wondere wereld van de luisterboeken.
# 8. Blinkist
Blinkist is het buitenbeentje in deze lijst met de beste luisterboeken-aanbieders. Het Duitse bedrijf Blinkist is in feite vooral een aanbieder van boeken die je “leest” zonder ze daadwerkelijk te lezen. Het is te zeggen: je krijgt een samenvatting, zodat je in vijftien minuten de essentie van het boek kent. Deze verkorte boeken worden tegenwoordig ook als luisterboeken aangeboden. Het gaat vooral om Duitstalige en Engelstalige non-fictieboeken. De luisterboeken worden vooral aangeprezen als breinvoer voor tijdens het sporten, wandelen of autorijden. De bibliotheek bevat ongeveer vijfduizend non-fictieboeken. Je kan Blinkist gedurende zeven dagen gratis uitproberen. Nadien betaal je 6,67 euro per maand.
# 9. Spotify
Spotify is natuurlijk in de eerste plaats een muziekstreamingdienst waar je je favoriete liedjes gratis kan beluisteren, hoewel je dan wel met advertenties te maken krijgt. In ruil voor een bescheiden bedrag per maand laat men deze advertenties achterwege. Daarnaast vind je bij Spotify ook podcasts terug. Wat velen niet weten, is dat Spotify in feite de beste gratis luisterboeken-app is voor luisterboeken. Het is hier in 2021 zelf mee gestart, toen het bij wijze van proef onder meer Narrative of the Life of Frederick Douglass van Frederick Douglass en The Red Badge of Courage van Stephen Crane aanbood. Het past in de ambities van Spotify dat zich niet louter als een muziekdienst, maar steeds meer als een audiobedrijf wil profileren.
Er worden al talloze luisterboeken op Spotify aangeboden, ook door andere publishers. Je kan zowel voor verkorte als onverkorte versies van de beste luisterboeken Spotify gebruiken. Tot de beste luisterboeken op Spotify behoren onder meer Oliver Twist van Charles Dickens en Harry Potter. Natuurlijk kan je niet alleen voor de beste audioboeken Spotify gebruiken, maar vind je er ook minder bekende boeken als Mijn dikke vette zombiegoudvis en Droom, durf, donut terug.
# 10. Bookchoice
Als lid van Bookchoice ontvang je elke maand acht verschillende must-reads. Deze boeken worden aangeboden als e-boek en als luisterboek. Het gaat daarbij om diverse boeken, gaande van thrillers tot veelbesproken literatuur en romans. Het idee achter Bookchoice is dat je op deze manier nieuwe boeken leert kennen. Tegelijkertijd ben je zeker van de kwaliteit, want alle luisterboeken werden zorgvuldig uitgekozen. Een abonnement op Bookchoice kost 3,99 euro per maand als je betaalt per kwartaal of per jaar. Als je liever per maand betaalt, kost een abonnement op Bookchoice je 4,99 euro per maand. Dit abonnement is maandelijks opzegbaar en eenmaal je de boeken hebt gedownload, zijn ze altijd voor jou. Als je eens een maandje wat minder tijd hebt, kan je de boeken later alsnog lezen of beluisteren.
Veelgestelde vragen over luisterboeken en aanbieders van luisterboeken
- Waar kan ik terecht voor gratis luisterboeken?
Er zijn een aantal aanbieders waar je gratis luisterboeken kan vinden en beluisteren. Je kan onder meer de beste luisterboeken op Spotify vinden, wat gratis te gebruiken is. Je krijgt dan wel advertenties te horen. Daarnaast is de internetorganisatie LibriVox wellicht interessant. Deze organisatie bestaat uit vrijwilligers die boeken inspreken die tot het publieke domein behoren. Er rusten dus geen auteursrechten meer op deze boeken. De vrijwilligers spreken de hoofdstukken van de boeken in en stellen de audiobestanden ter beschikking via websites als BitTorrent. Ongeveer negentig procent van de ingesproken boeken is Engelstalig, maar er zijn ook Nederlandstalige boeken terug te vinden. Onder andere Kees de jongen, Tijl Uilenspiegel en Camera Obscura worden op deze manier als luisterboek aangeboden.
Er zijn in het verleden nog talloze initiatieven voor gratis luisterboeken geweest, zoals de website podioboek.nl. Het idee was altijd dat auteurs zelf hun boek zouden inspreken en op deze manier konden promoten, maar onder meer door strenge uitgeverscontracten hebben dergelijke initiatieven nooit echt een hoge vlucht genomen of was de kwaliteit niet altijd even goed. Bij Nederlandse sprekers is de hardheid van plofklanken als de k en de p bijvoorbeeld heel storend. Enkel met de juiste apparatuur kan je dat wegwerken en daarover beschikken de auteurs meestal niet. Een goede auteur heeft bovendien niet altijd een aangename stem. In de praktijk blijkt het beter om het voorlezen aan professionals over te laten. De inhoud mag nog zo geweldig zijn, als de stem en de opname tegenvallen, zal een luisterboek nooit echt een succes worden.
- Wat is het verschil tussen een luisterboek en een radioboek?
Bij een luisterboek wordt het verhaal voorgelezen en als bestand aangeboden. In het verleden werd dit bestand vaak op een cd geplaatst, maar tegenwoordig speelt vooral het internet een belangrijke rol. Het audiobestand kan dan via een app of via een website worden beluisterd of kan worden gedownload om het offline te beluisteren. Bij een radioboek is dit niet het geval en wordt het boek op de radio voorgelezen. Het gaat daarbij om boeken die nog niet eerder verschenen zijn en die in principe ook niet zullen verschijnen. Het staat de auteur toe om zich te profileren en om de verkoop van andere werken te promoten. Onder meer Klara bood in het verleden auteurs als Eric de Kuyper en Jeroen Brouwers al de kans om op deze manier hun werk te promoten.
- Hoeveel verdienen auteurs met luisterboeken?
Dit is moeilijk te zeggen en is onder andere afhankelijk van de bekendheid van het werk, de bekendheid van de auteur en de afspraken die tussen de auteur en de uitgever zijn gemaakt. Van J.K. Rowling, de auteur van Harry Potter, is het bijvoorbeeld bekend dat ze jaarlijks tientallen miljoenen verdient aan de verkoop van e-boeken en luisterboeken.
Over het algemeen is het wel zo dat Nederlandse auteurs heel weinig verdienen aan bibliotheekuitleningen, e-boekverhuur en abonnementsdiensten voor luisterboeken. Dit heeft onder andere te maken met de afspraken die tussen de auteur en de uitgever worden gemaakt. De Stichting Lira voerde ooit een onderzoek uit, waaruit bleek dat het mediaan van de Nederlandse inkomsten uit e-boekleningen via abonnementsdiensten een schamele 45 euro bedroeg. Hoe dan ook kan vrijwel geen enkele Nederlandse schrijver van zijn werk leven.
- Kan ik gratis audioboeken op YouTube vinden?
Ja, ook op YouTube zijn er gratis audioboeken te vinden. YouTube hanteert een streng beleid als het op auteursrechteninbreuken aankomt. Daarom gaat het in principe om audioboeken van auteurs die hiervoor hun toestemming gaven of om boeken waarvan de auteursrechten zijn komen te vervallen. Op YouTube zijn er vooral veel luisterboeken voor kinderen te vinden. Een nadeel van YouTube is dat de voorlezing wordt verstoord door advertenties. Met een premiumabonnement is dit te voorkomen.
- Ik heb geen Kobo-e-reader. Kan ik dan toch gebruikmaken van Kobo Plus?
Ja, dat kan. Ook zonder een Kobo-e-reader kan je de e-boeken van Kobo lezen. Hiervoor gebruik je een iOS- of Android-app die je op je mobiel apparaat installeert. Ook voor Kobo Plus Luisteren en Kobo Plus Lezen & Luisteren volstaat het om een app te installeren op je tablet of smartphone.Dit kan ook zonder een internetverbinding. Je moet dan wel eerst even de luisterboeken of e-boeken downloaden naar de app. Een luisterboek kan je niet aan de e-reader toevoegen.