Beste muziek streamingdienst

beste muziek streamingdienst

Bron uitgelichte afbeelding: Tada Images / Shutterstock.com

In Nederland heb je de keuze uit verschillende muziekstreamingdiensten. Deze muziekstreamingdiensten lijken op het eerste gezicht sterk op elkaar en ook de prijzen zijn vaak identiek, maar er zijn wel degelijk een aantal belangrijke verschillen. Zo hebben niet alle muziekstreamingdiensten een browserversie en bieden ze lang niet allemaal een familie- of een studentenabonnement aan. Ook de geluidskwaliteit kan al eens verschillen. We geven aan wat wij de tien beste muziek streaming diensten vinden en we leggen uit wat we er al dan niet goed aan vinden.

De 10 beste muziek streaming diensten

Wat de beste muziek streamingdienst is, is afhankelijk van wat je belangrijk vindt. De verschillen tussen de drie beste muziek streaming diensten, Spotify, Apple Music en YouTube Music, zijn hoe dan ook beperkt. We hebben het echter niet alleen over de drie beste muziek streaming diensten, maar ook over zeven uitstekende alternatieven die stuk voor stuk hun eigen sterke punten hebben.

# 1. Spotify

De beste muziek streamingdienst is volgens ons Spotify. Om de beste muziek streamingdienst te gebruiken, moet de Spotify-muziekspeler worden gedownload of kan je de onlineversie gebruiken. Daarnaast wordt Spotify door diverse apparaten ondersteund, zoals Playstation, Sonos en Google Chromecast Audio. De beste muziek streamer is volledig gratis beschikbaar in Nederland.

→ Ga meteen naar de website van Spotify

Prijs van Spotify

Spotify is gratis te gebruiken. Dan wordt de muziekstream wel met reclame afgewisseld. Met een gratis abonnement kan je mobiel enkel de shuffle-knop gebruiken. Bovendien kan je niet offline muziek beluisteren en kan je niet in de beste kwaliteit muziek streamen.

Als je een betaald abonnement neemt, kan je reclamevrij naar muziek luisteren. Naast het Premium-abonnement (€ 9,99 per maand), dat ook in een goedkopere versie voor studenten te verkrijgen is (€ 4,99 per maand), is er ook een Duo- (€ 12,99 per maand) en een Family-abonnement (€ 14,99 per maand). Dan kan je met respectievelijk twee of zes gebruikers reclamevrij muziek beluisteren.

Plus- en minpunten van Spotify

Een van de grootste pluspunten van Spotify is dat er vrijwel geen beperkingen zijn en dat het prijskaartje ook behoorlijk laag is. Je kan de beste muziek streamer zelfs gratis gebruiken als je de reclame voor lief neemt. Daarnaast wordt het door talloze apparaten ondersteund en kan je het ook gewoon via een webbrowser gebruiken. Daartegenover staat dat de gebruikersbibliotheek beperkt is en dat de gratis mobiele app veel minder uitgebreid is. Tegelijkertijd staat Spotify bekend om de lage uitbetalingen aan artiesten en platenmaatschappijen.

# 2. Apple Music

De tweede beste muziek streamingdienst is volgens ons Apple Music. Het gaat niet om de eerste de beste muziek streaming, want het werd door Apple Inc op de markt gebracht. Apple Music is niet alleen beschikbaar voor iOS-toestellen en werkt ook op Android. Het is mogelijk om afspeellijsten aan te maken en om offline muziek te beluisteren. Bovendien is de tweede beste muziek streamingdienst ook in het Nederlands te gebruiken. Het heeft in tegenstelling tot Spotify geen browserversie.

→ Ga meteen naar de website van Apple Music

Prijs van Apple Music

Het prijskaartje van Apple Music is vergelijkbaar met dat van Spotify. Het verschil is echter dat het niet gratis kan worden gebruikt, het gratis proefabonnement buiten beschouwing gelaten. Een individueel abonnement kost € 9,99 per maand en een gezinsabonnement voor zes personen kost € 14,99 per maand. Een student kan de tweede beste muziek streamingdienst voor € 4,99 per maand gebruiken.

Plus- en minpunten van Apple Music

Op het gebied van voorgestelde muziek wordt Apple Music wel vaker de beste muziek streaming genoemd. De geadviseerde muziek lijkt beter aan te sluiten bij de smaak van de gebruiker dan bij andere streamingdiensten. Daarnaast kan Apple Music via Siri-stemcommando’s worden aangestuurd. Wat het kostenplaatje en het aanbod betreft, is Apple vergelijkbaar met de prijs van andere streamingdiensten. De muziekbibliotheek is zelfs ruimer dan die van Spotify.

# 3. YouTube Music

De derde beste streamingdienst voor muziek is volgens ons YouTube Music. Via YouTube Music kan je bladeren door muzieknummers, muziekvideo’s bekijken en muziek streamen. Het vormde oorspronkelijk een onderdeel van YouTube Premium, maar intussen is het een aparte abonnementsdienst die perfect kan concurreren met Apple Music en Spotify.

→ Ga meteen naar de website van YouTube Music

Prijs van YouTube Music

De derde beste muziek streamer is te gebruiken voor € 9,99 per maand. Daarnaast kan je ook kiezen voor een familie-abonnement. Dan kunnen tot zes personen YouTube Music gebruiken voor in totaal € 14,99 per maand. Een studentenabonnement is niet beschikbaar.

Plus- en minpunten van YouTube Music

In veel opzichten is YouTube Music te vergelijken met Spotify en Apple Music. Zo beschik je ook hier over een reusachtige muziekbibliotheek en is het mogelijk om een familie-abonnement te nemen. Een studentenabonnement behoort bij de derde beste muziek streamer echter niet tot de mogelijkheden. Verder kan je offline muziek luisteren, is het Nederlandstalig en heeft het een eigen browserversie. De geluidskwaliteit is vergelijkbaar met de geluidskwaliteit van Apple Music. Kortom: Spotify, Apple Music en YouTube Music zijn aan elkaar gewaagd en hebben gelijkaardige prijskaartjes. Daarom is de keuze tussen deze drie vooral persoonlijk en een kwestie van onder meer de ondersteunde muzieksystemen. Wat dit laatste betreft, is Spotify nog steeds de beste muziek streamer.

# 4. JUKE

Spotify en Apple Music kent iedereen vast wel, maar JUKE is nog relatief onbekend, terwijl wij het toch wel de beste muziek streamingdienst voor radiozenders vinden. JUKE is een Nederlandse streamingdienst waarmee je radiozenders kan beluisteren. Het is vooral dit laatste dat ervoor zorgt dat JUKE anders is dan de meeste andere streamingdiensten. Via JUKE krijg je toegang tot Nederlandse zenders als SLAM!, Veronica en Radio 538. Daarnaast krijg je ook toegang tot Belgische en Engelse radiozenders. Dit alles is bovendien zelfs helemaal gratis. Sinds 2019 is het echter niet meer mogelijk om losse nummers te beluisteren en dus is het niet echt een concurrent van de drie beste muziek streaming diensten, maar eerder een leuke aanvulling hierop.

→ Ga naar de website van JUKE

# 5. Tidal

Tidal is een Noorse muziek- en videostreamingdienst die in 2014 werd gelanceerd en het behoort terecht tot het lijstje met de beste muziek streaming diensten. Dit heeft de vijfde beste muziek streamer vooral te danken aan de uitgebreide muziekbibliotheek met meer dan 60 miljoen nummers. Daarnaast kan je ook gewoon afspeellijsten aanmaken, offline muziek beluisteren en beschik je over een browserversie. Een minpunt is het ontbreken van een smartradio-functie en songteksten. Daarnaast wordt het iets minder vaak ondersteund door muzieksystemen. Een belangrijk pluspunt is de mogelijkheid om in hifi (1411 kb/s) muziek te beluisteren. Daarvoor betaal je dan wel € 19,99 per maand. Volstaat 320 kbit/s? Dan betaal je € 9,99 per maand.

→ Ga naar de website van Tidal

# 6. Deezer

Deezer is een web-muziekstreamingdienst die al sinds 2006 bestaat, hoewel het toen onder de naam Blogmusik door het leven ging. Deezer is met iedere browser te raadplegen en werkt ook samen met streamingspeakers als Heos by Denon. Voor Windows 8 en 10 is er ook een desktopapp verkrijgbaar.

Qua prijszetting liggen de prijzen in dezelfde lijn als bij de drie beste muziek streaming diensten. Ook de muziekbibliotheek is vergelijkbaar. Minpunten van de zesde beste muziek streamingdienst zijn de onmogelijkheid om offline muziek te beluisteren, het ontbreken van videoclips en het beperkt groepje ondersteunende muzieksystemen.

→ Ga naar de website van Deezer

# 7. Primephonic

Als je de beste streaming voor klassieke muziek zoekt, is Primephonic het antwoord. De beste streaming voor klassieke muziek heeft een uitgebreide muziekbibliotheek met ruim 3,5 miljoen klassieke nummers. Verder kan je de beste streaming voor klassieke muziek gebruiken om offline muziek te beluisteren en kan je afspeellijsten maken. Het heeft een browserversie en een smartradio-functie. De geluidskwaliteit is met 320 kbit/s heel goed. Met een Platinum-abonnement profiteer je zelfs van Lossless 24bit FLAC. Het lijstje met ondersteunende muzieksystemen is echter beperkt tot de grotere spelers als Sonos, AirPlay en Chromecast. Daarnaast is er geen studenten- of familiekorting mogelijk, waardoor de beste streaming voor klassieke muziek je minstens € 9,99 per maand kost.

→ Ga naar de website van Primephonic

# 8. Amazon Music Unlimited

Amazon Music Unlimited is een streamingdienst die vergelijkbaar is met Apple Music. Het is vooral een interessante keuze voor klanten die zich al op Amazon Prime abonneren, omdat ze van extra scherpe prijzen genieten. Voor niet-Prime-leden zijn de prijzen vergelijkbaar met die van de drie beste muziek streaming diensten. Ook voor wie een Amazon Echo-apparaat heeft, is de achtste beste muziek streamer heel interessant door een eigen prijszetting én door de mogelijkheid om via stembediening een nummer aan te vragen. Wat de geluidskwaliteit en de ondersteunende muzieksystemen betreft, zit het zeker goed. Er is echter geen smartradio-functie en er is geen Nederlandstalige versie beschikbaar.

→ Ga naar de website van Amazon Music Unlimited

# 9. Qobuz

Qobuz is een Franse muziekstreamingdienst die in achttien verschillende landen beschikbaar is. Het heeft een ruime muziekbibliotheek met zo’n 40 miljoen nummers, er is een browserversie en je kan ook offline muziek beluisteren. Je krijgt echter geen toegang tot videoclips en songteksten. Het is bovendien niet in het Nederlands beschikbaar. De ondersteunende muzieksystemen zijn beperkter dan bij de drie beste muziek streaming diensten en enkel de mobiele besturingssystemen Android en iOS worden ondersteund. Een premium-abonnement kost € 9,99 per maand. Dit is vergelijkbaar met de prijzen die de drie beste muziek streaming diensten hanteren. Weet wel dat er geen studenten- of familieabonnement beschikbaar is.

→ Ga naar de website van Qobuz

# 10. TuneIn

TuneIn is ten slotte een goed alternatief voor JUKE. Via TuneIn krijg je toegang tot ruim honderdduizend zenders van overal ter wereld. Je gebruikt het niet alleen om naar muziek te luisteren, maar ook om te luisteren naar podcasts, talkshows en sportwedstrijden. TuneIn is gratis en je luistert naar cd-kwaliteit.

→ Ga naar de website van TuneIn

FAQ over muziekstreamingdiensten

  • Wat is de beste streamingdienst?

Wij hebben talloze streamingdiensten vergeleken en wij vinden dat Spotify de beste muziek streamingdienst is.

  • Welke audio streamingdienst past bij mij?

Wat voor jou de beste muziek streamingdienst is, is afhankelijk van verschillende zaken. Spotify, Apple Music en YouTube Music zijn de drie beste muziek streaming diensten. Ze zijn aan elkaar gewaagd en hebben een gelijkaardige bibliotheek en vergelijkbare prijzen. Er zijn slechts beperkte verschillen. Als student zijn Apple Music en Spotify iets interessanter. Als je in je browser muziek wil beluisteren, is Spotify of YouTube Music een goede keuze. En wil je podcasts beluisteren, dan vinden we Spotify de betere optie.

  • Waar kan ik muziek luisteren?

Bij de beste muziek streaming diensten kan je overal muziek beluisteren, op voorwaarde dat je een compatibel apparaat hebt. Een internetverbinding is niet nodig, want je kan bij de drie beste muziek streaming diensten offline muziek beluisteren. Ga wel na welke muzieksystemen al dan niet ondersteund zijn. Vooral Spotify en Apple Music worden goed ondersteund.

  • Wat kost muziek streaming?

Elke muziekstreamingdienst hanteert eigen prijzen. Gemiddeld betaal je zo’n € 10 per maand voor een premium-abonnement. Vaak zijn er ook kortingen voor studenten en families.

  • Wat is de beste muziek streamingdienst die gratis is?

Wij vinden de gratis versie van Spotify de beste muziek streamingdienst die gratis is.

  • Waar kan ik de beste kwaliteit muziek streamen?

Wil je de beste kwaliteit muziek streamen, dan raden wij Tidal aan. Met het hifi-abonnement van € 19,99 per maand kan je muziek streamen aan 1411 kbit/s.

  • Wat was de beste muziek streamingdienst van 2020?

In 2020 vonden wij dat de beste muziek streamingdienst Spotify was, net zoals Spotify volgens ons de beste muziek streamingdienst van 2019 was.

  • Kan ik een gratis proefaccount aanvragen?

Bij de meeste muziekstreamingdiensten, waaronder de drie beste muziek streaming diensten, is dit inderdaad mogelijk. Bij alle drie de diensten kan je het tot drie maanden gratis uitproberen. Ook andere streamingdiensten bieden deze mogelijkheid vaak aan. Meestal is de proefperiode wel minder lang en bedraagt deze veertien dagen tot een maand. Deezer is echter een uitzondering, want ook hier is er sprake van een proefperiode van drie maanden.

  • Welke muziekstreamingdienst heeft de grootste muziekbibliotheek?

De muziekstreamingdienst Tidal heeft de grootste muziekbibliotheek met ruim 60 miljoen nummers. De meeste andere muziekstreamingdiensten bieden 35 tot 45 miljoen nummers aan.

  • Welke muziekstreamingdiensten bieden studentenabonnementen aan?

Zowel Spotify als Apple Music, Tidal en Deezer bieden studentenabonnementen aan. Zo’n studentenabonnement kost ongeveer € 5 per maand en is hierdoor ongeveer 50% voordeliger dan een klassiek abonnement.