NPO Start en NPO Plus

NPO Start en NPO Plus

Met NPO Plus heeft NPO er in 2020 voor gekozen om de naam NPO Start Plus los te laten. Hierdoor is het onderscheid tussen NPO Start en NPO Plus veel duidelijker geworden. NPO Start is nog steeds gratis en gebruik je om live televisie te kijken, waar en wanneer je wilt. NPO Plus is dan weer de betaalde omgeving, waarbij je van verschillende voordelen geniet. Is deze betaalde omgeving interessant? Hoe werkt NPO Plus? En welke films en series kun je er bekijken? We leggen het voor je uit en delen onze ongezouten mening.

Verschillen tussen NPO Start en NPO Plus

Van NPO Start kun je helemaal gratis genieten. Je kan het gratis en anoniem gebruiken. Als anonieme kijker kun je dankzij NPO Start naar livestreams kijken, radiozenders beluisteren en gratis uitzendingen terugkijken. Ook krijg je toegang tot de TT888-ondertiteling. Televisiekijken doe je in SD-kwaliteit.

Je kunt je gratis registreren bij NPO Start. Als je geregistreerd bent, heb je verschillende extra gratis functies. Je kan favorieten aanmaken, later verder kijken of persoonlijke aanbevelingen ontvangen. Daarnaast is het mogelijk om kinderprofielen aan te maken en je ontvangt notificaties voor jouw favorieten. Televisiekijken doe je eveneens in SD-kwaliteit.

NPO Plus is dan weer de betaalde dienst van NPO. Dit wil zeggen dat NPO Plus kosten met zich meebrengt. Bovenop bovenstaande mogelijkheden krijg je bij NPO Plus geen reclame meer te zien. Daarnaast kun je langer terugkijken, zie je previews en kun je ook oudere seizoenen bingewatchen in hd-kwaliteit in plaats van in SD-kwaliteit.

Inloggen en het eerste gebruik

Een account aanmaken doe je bij NPO Start Plus via de website npostart.nl. Nadat je al je gegevens hebt doorgegeven, de algemene voorwaarden hebt gelezen en geaccepteerd en je op de link in de bevestigingsmail hebt geklikt, kun je inloggen. Dit doe je via de website npostart.nl of via de NPO Plus-app.

Zowel in de NPO Plus-app als op npostart.nl vind je de optie Gids. Via deze gids kun je kiezen welke zender je bekijkt. Je geeft ook aan welke dag en welk dagdeel je zoekt. Je kan alles van vandaag bekijken en van zeven dagen vooruit en zeven dagen achteruit. Enkel wanneer er een starticoon naast de programmatitel staat, is de video beschikbaar. Soms is er enkel een preview beschikbaar.

Je kan uiteraard ook live kijken naar de zenders NPO1, NPO2 en NPO3. Handig is het dat je het programma meteen vanaf het begin kan kijken. Je hoeft dus niet te wachten tot wanneer de uitzending afloopt, maar je kijkt gewoon meteen terug. Je kunt ook vanaf een specifiek moment terugkijken. Dit doe je via de schuifbalk.

Daarnaast kun je eerdere uitzendingen zoeken. Je kunt dit via de Gids-optie doen, maar dit vinden we niet zo handig. Handiger is het om in het zoekveld het gewenste programma in te vullen. Er verschijnen dan meteen suggesties. Als je op de programmatitel klikt, kom je op de programmapagina terecht. Je vindt er alle afleveringen terug. Een minpunt is dat deze afleveringen op volgorde van uitzenddatum worden weergegeven. Meestal is dit ook de volgorde waarin je de afleveringen moet bekijken, maar bij heruitzendingen is dit niet altijd het geval. Het is verder mogelijk om bij NPO Start te zoeken op basis van het genre, een bepaalde periode, een presentator of een naam van een acteur. Het is een leuke toevoeging, maar het is natuurlijk niet de meest efficiënte manier om programma’s te zoeken bij NPO Start.

Aanbevelingen

Zowel bij NPO Start als bij NPO Plus ontvang je aanbevelingen. Dit is handig als je nog niet weet wat je wilt kijken. Deze aanbevelingen worden samengesteld op basis van je kijkgedrag. Dit werkt natuurlijk enkel als je geregistreerd bent. Als je niet bent geregistreerd, krijg je aanbevelingen te zien op basis van het kijkgedrag van alle NPO Start-gebruikers. Dit stemt uiteraard niet automatisch overeen met wat jij leuk vindt. Als je ingelogd bent, sluiten de persoonlijke aanbevelingen volgens onze test goed aan bij je kijkgedrag. De voorwaarde is wel dat je voldoende naar programma’s kijkt, zodat NPO Start je kijkgedrag leert kennen. Ga dan niet accounts delen, want in dat geval is het algoritme helemaal in de war.

Beeldkwaliteit

Als je NPO Start gebruikt, kijk je niet aan de beste beeldkwaliteit. De beeldkwaliteit van NPO Start (576p) is eigenlijk enkel geschikt voor kleine schermen van bijvoorbeeld smartphones of tablets. Als je wil kijken op grotere schermen, bijvoorbeeld via Apple TV, is dit veel te klein. Dan kun je beter kiezen voor NPO Plus. Dan zijn de uitzendingen namelijk in hd beschikbaar.

NPO Plus gratis gebruiken op andere toestellen

Je raadpleegt NPO Plus online of maakt gebruik van de NPO Plus-app voor Android of iOS. Ook NPO Start kun je op deze manier gebruiken. Er zijn dan geen verdere kosten aan verbonden, behalve internetkosten. In de instellingen van de NPO Plus-app kun je de optie om uitzendingen over de mobiele dataverbinding af te spelen, uitschakelen. We raden dit aan.

Er zijn verder best wel wat mogelijkheden om NPO Start en NPO Plus op je televisie te bekijken. Om naar NPO Plus Ziggo te kijken, kun je Mediabox Next gebruiken. Ook met een smart-televisie, een Android-televisie of een Humax-tv kun je voor de beste series NPO Plus gebruiken. Een pluspunt is dat je via de NPO Plus-app voor de iPhone of iPad uitzendingen kunt streamen naar je Apple TV. Dit werkt bovendien ook heel gebruiksvriendelijk. Je kiest hiervoor de gewenste uitzending en klikt op het AirPlay-icoon. Het is wel vereist dat je Apple TV en je iPhone of iPad op hetzelfde wifinetwerk zijn aangesloten. Op dezelfde manier kun je via de NPO Plus-app uitzendingen afspelen vanaf je Android- of iOS-toestel.

Er bestaat geen NPO Plus-app voor de PlayStation, Xbox of Windows 10. Volgens NPO zijn er momenteel ook geen plannen om hiervoor een NPO Plus-app te ontwikkelen. Wat ons betreft, is dit een belangrijk minpunt. Daarnaast is de NPO Plus-app enkel beschikbaar voor smart-televisies van het bouwjaar 2014 of nieuwer en van het merk Samsung, Philips, Panasonic of LG (met uitzondering van NetCast).

NPO Plus kosten

Hoewel NPO Plus kosten met zich meebrengt, zijn deze kosten relatief laag. Voor een NPO Plus abonnement betaal je 2,95 euro per maand. Dit komt omdat NPO nog steeds een publieke omroep is en geen commercieel belang dient. De inkomsten die men ontvangt, gebruikt men enkel om programma’s te maken en niet om hoge winstbonussen uit te keren. Eventueel kun je kiezen voor NLZIET, een samenwerking tussen NPO, RTL en SBS. Dan kun je via NLZIET NPO Plus, RTL XL en KIJK kijken. Hiervoor betaal je 7,95 euro per maand.

Betalen voor NPO Plus doe je via iDEAL, PayPal of een kredietkaart. Als je nog niet eerder een abonnement op NPO Plus hebt gehad, betaal je de eerste maand slechts 1 eurocent. Pas vanaf de tweede maand betaal je 2,95 euro per maand.

NPO Start Plus opzeggen

Een voordeel aan NPO Plus is dat je het eenvoudig kan opzeggen. Het abonnement is maandelijks opzegbaar. Het opzeggen kan steeds via npostart.nl. Het abonnement gaat dan automatisch over in een gratis NPO Start-abonnement. Hierdoor kun je bijvoorbeeld eenvoudig beslissen om enkel tijdens de zomermaanden een abonnement te nemen op NPO Plus, zonder dat je meteen vastzit aan een lang en duur abonnement.

NPO Start Plus gebruiken in het buitenland

Enkel wie in Nederland woont, kan NPO Plus Start gebruiken en een abonnement aangaan. Als je een NPO Plus abonnement hebt, kun je het wel gebruiken in de Europese Economische Ruimte. Als je dan op reis bent in de Europese Unie, Liechtenstein, IJsland of Noorwegen kun je gewoon het abonnement NPO Plus gebruiken. NPO Start kun je echter nooit gebruiken in het buitenland. Buiten de Europese Economische Ruimte is het niet mogelijk om NPO Plus of Start te gebruiken.

Beste series op NPO Plus

Als je een NPO Plus abonnement hebt, kun je terugkijken naar enkele fantastische series. Het gaat daarbij vaak om Nederlandse pareltjes, maar ook buitenlandse series die je echt moet gezien hebben, komen aan bod.


Line of Duty (2012-2021)

Line of Duty is een spannende, Britse politieserie van de makers van Bodyguard. In een van de beste series op NPO Plus volg je de anticorruptie-eenheid AC-12. Deze eenheid met dappere mannen en vrouwen onderzoeken of hun collega’s wel zo zuiver zijn als ze zouden moeten zijn. Ze doen er alles aan om de waarheid boven tafel te krijgen en dat is niet altijd zonder gevaar. De onverwachte plotwendingen en de zenuwslopende gebeurtenissen maken het tot een van de meest geliefde series op NPO Start Plus.


It’s a Sin (2021)

Ook it’s a Sin wordt vaak een van de beste series op NPO Plus genoemd. Het gaat om een Britse miniserie die zich afspeelt tussen 1981 en 1991, toen de aidscrisis hevig om zich heen greep. De ijzersterke afleveringen slepen je mee door de tegenslagen die een Londense groep vrienden meemaken.


Klem (2017-2020)

Er zijn zo van die series die NPO Plus de moeite waard maken en daar behoort Klem zeker bij. In deze serie raakt een saaie ambtenaar bevriend met een gevaarlijke crimineel. Het is het begin van een nagelbijtende misdaadserie waar zelfs de Britse komiek Ricky Gervais al lovend over was.


De Luizenmoeder (2018-2019)

Tot het lijstje met beste series op NPO Start Plus horen natuurlijk niet alleen misdaadseries. Soms moet er nu eenmaal wat afgelachen worden en daarvoor kijk je dan naar De Luizenmoeder. Met politiek incorrecte grappen, ongemakkelijke humor en gestreste leerkrachten is het altijd brullen geblazen. Beide seizoenen van De Luizenmoeder zijn te zien bij NPO Plus.


Oogappels (2019-heden)

Oogappels wordt niet alleen door velen bestempeld als een van de beste series op NPO Start Plus, maar zelfs als een van de beste Nederlandse series aller tijden. Dit is natuurlijk niet zomaar. Deze serie volgt vier gezinnen en staat bol van de realistische taferelen, maar is desondanks allesbehalve saai. Dat bewijzen ook de 1,4 miljoen mensen die telkens reikhalzend uitkijken naar de volgende aflevering.


Beste films op NPO Plus

Naast series kun je bij NPO Plus films kijken. En ook wat dit betreft, weet NPO Plus te verrassen met best wel een aantal kaskrakers van Nederlandse bodem en uit het buitenland. We geven aan wat wij de beste films op NPO Plus vinden.


Slumdog Millionaire (2008)

Een van de beste NPO Start Plus films is wellicht Slumdog Millionaire. Slumdog Millionaire is een Britse film en gaat over een jongeman die in de sloppenwijken van Bombay woont. Hij neemt deel aan een quiz en wint de hoofdprijs. De politie verdenkt hem ervan vals te hebben gespeeld, maar via allerlei flashbacks ontdek je naast zijn levensverhaal ook hoe hij echt de antwoorden op de quizvragen wist.


De Heineken Ontvoering (2011)

De Heineken Ontvoering is een Nederlandse film over het waargebeurde verhaal van de ontvoering van biermagnaat Freddy Heineken. Het is meer dan alleen een spannend misdaadverhaal, want centraal staat de psychologische oorlogsvoering tussen Freddy Heineken en zijn ontvoerders.


De Beentjes van Sint-Hildegard (2020)

Als je op zoek bent naar luchtigere NPO Plus films is De beentjes van Sint-Hildegard een goede keuze. Deze film, die grotendeels in de Twentse streektaal wordt gesproken, is gebaseerd op de Tsjechische film Teorie tygra (2016). In deze film wordt veearts Jan Finkers knettergek van de regel- en bemoeizucht van zijn vrouw. Hij neemt het licht absurdistische en drastische besluit om te doen alsof hij alzheimer heeft. Eenmaal in het verpleegtehuis is hij eindelijk bevrijd van zijn vrouw.


Review NPO Plus: ons oordeel

NPO Start is een onmisbare app voor wie live televisie wil kijken en beperkt terug wil kijken. Het is vooral interessant voor wie op een klein schermpje kijkt. Wil je bingewatchen of wil je op het grote scherm kunnen kijken? Dan raden we aan om te kiezen voor een NPO Plus abonnement. Dan kun je in hd kijken en kijk je naar de beste NPO Plus series en films. De NPO Plus prijs is bovendien heel aangenaam. Het aanbod is anderzijds minder groot dan bij pakweg Netflix, terwijl de focus vooral ligt op Nederlandstalige series en films. Wil je eerder buitenlandse series en films kijken en ook mooie, onbekende werken uit al even onbetreden landen leren kennen? Dan kies je beter voor een andere streamingdienst. Ontdek nu wat voor jou de beste streamingdienst is.