Storytel Review

Storytel Review

Voor fans van audioboeken is Storytel een te overwegen streamingdienst. Bij Storytel krijg je toegang tot honderdduizenden e-boeken en audioboeken die je zowel online als offline leest of kan beluisteren. Het aanbod omvat zowel fictie als non-fictie. Wij hebben Storytel uitgeprobeerd en zijn behoorlijk enthousiast.

Wat is Storytel?

Storytel is een betaalde dienst waarmee het mogelijk is om via een app naar luisterboeken te luisteren. Het is te vergelijken met Netflix, maar dan voor luisterboeken in plaats van voor films en series. Daarnaast biedt Storytel ook e-boeken aan. Dankzij de ruime catalogus volstaat op Storytel inloggen als je even nood hebt aan een goed verhaal.

Het bedrijf werd aanvankelijk in Zweden, onder de naam Bokilur, opgericht en het deed in 2013 zijn intrede in Nederland. Intussen is Storytel actief in meer dan twintig verschillende landen, waaronder India, de Verenigde Arabische Emiraten en Rusland. In elk land worden luisterboeken in de eigen landstaal aangeboden, maar ook in het Engels. Sinds de oprichting in 2006 is Storytel uitgegroeid tot een van de grootste spelers op de audioboekenmarkt, hoewel het zich ook steeds meer focust op de printmarkt. In 2020 verwierf het bijvoorbeeld nog een meerderheidsaandeel in Forlagið, de grootste IJslandse uitgever. In 2021 overschreed het aantal betalende Storytel-gebruikers de kaap van anderhalf miljoen.

Storytel-abonnement en prijzen

Om Storytel te kunnen gebruiken en om de vele luisterboeken te kunnen beluisteren, heb je een Storytel-abonnement nodig. Een abonnement op Storytel kost € 12,99 tot € 19,99 per maand, afhankelijk van het aantal gebruikers. Via een proefabonnement op Storytel kan je de dienst eerst even ontdekken. Daarnaast zijn er regelmatig mooie kortingen waarmee je op de kosten van Storytel kan besparen.

Storytel kosten

Storytel is geen gratis dienst, wat betekent dat er aan het gebruik van Storytel kosten verbonden zijn. Wat je betaalt voor een Storytel-abbo is afhankelijk van de formule die je kiest. In de praktijk biedt Storytel drie formules aan: Unlimited, Family en Family Plus. Met alle drie deze formules kan je onbeperkt luisteren en lezen en kan je offline boeken opslaan. Enkel het aantal gebruikers die de dienst gelijktijdig kunnen gebruiken, verschilt. En uiteraard liggen de Storytel prijzen hoger als meer gebruikers de dienst kunnen gebruiken.

Met het Storytel-abbo Unlimited kunnen een volwassene en een kind tot en met twaalf jaar de app gebruiken. Kinderen krijgen een aangepast aanbod te zien. Voor het Storytel-abbo Unlimited bedraagt de Storytel-prijs € 12,99 per maand. Wil je een Storytel-abonnement delen met een extra volwassene, kies dan voor het Storytel-familie-abonnement. Je kan met een familie-abonnement Storytel gebruiken met twee volwassenen en twee kinderen tot en met twaalf jaar. Hierbij bedraagt de prijs voor Storytel € 16,99 per maand. Kies je voor het Storytel-abbo Family Plus, dan zijn dat drie volwassenen en drie kinderen tot en met twaalf jaar. In dat geval bedraagt de Storytel-abonnement-prijs € 19,99 per maand.

 UnlimitedFamilyFamily Plus
Aantal volwassenen123
Aantal kinderen tot en met 12 jaar123
Onbeperkt luisterenJaJaJa
Onbeperkt lezenJaJaJa
Offline boeken opslaanJaJaJa
Wat kost Storytel per maand?€ 12,99€ 16,99€ 19,99
Prijs Storytel per volwassene€ 12,99€ 8,49€ 6,66

Storytel korting

Storytel is nog druk in de weer met het veroveren van een stevig marktaandeel in een markt die snel groeit. Hierdoor is het niet ongewoon dat het via allerlei kortingen nieuwe klanten aan zich wil binden. Je krijgt dan gedurende enkele maanden op het abonnement van Storytel korting of je gebruikt het helemaal gratis. Recent was er bijvoorbeeld een Halloweenkorting, waarbij de kosten voor Storytel verlaagd werden naar € 2 voor twee maanden luister- en leesplezier. Ten opzichte van een Unlimited-abonnement bedroeg de korting op Storytel maar liefst € 23,98.

Een aanbieding die al lange tijd loopt, is de gratis maand Storytel bij de aankoop van een Storytel-reader. Als je een Storytel-reader aanschaft, deze kost € 129, krijg je er een maand gratis Storytel ter waarde van € 12,99 bovenop. De Storytel-reader is geoptimaliseerd voor het lezen van e-boeken en het scherm voelt aan als papier. Schakelen tussen lezen en luisteren verloopt heel intuïtief en lezen doe je met een warm of koud licht. De Storytel-reader is een aanrader, maar het is ook mogelijk om op andere apparaten e-boeken te lezen of audioboeken te beluisteren.

Een andere Storytel-aanbieding die minder bekend is, is de studentenkorting. Dit wordt niet duidelijk gepromoot op de moederwebsite van Storytel, maar het is wel degelijk mogelijk om als student een goedkoper abonnement af te sluiten. Hiervoor verloopt de procedure via de pagina Storytel Student, waarna je via de service SheerID moet bewijzen dat je een student bent. Jaarlijks is je studentenstatus opnieuw te verifiëren. Als student bedragen de kosten voor het Storytel-abonnement slechts € 9,99 (Unlimited-abonnement) in plaats van de reguliere Storytel-prijs van € 12,99. Eenmaal je niet langer student bent, bedraagt de Storytel-prijs opnieuw € 12,99 per maand.

Proefabonnement Storytel

Het is al langer zo dat je via een proefabonnement Storytel gratis kan leren kennen, maar Storytel heeft het gratis Storytel-proefabonnement wel beperkt tot de Unlimited-abonnementen. Na het aanmelden voor een Unlimited-abonnement kan je de dienst gedurende dertig dagen gratis uitproberen. Voor studenten is het eveneens mogelijk om met een proefabonnement Storytel te leren kennen, maar dan gedurende veertien dagen in plaats van dertig dagen.

Gedurende de gratis proefperiode is het altijd mogelijk om kosteloos het abonnement stop te zetten. Doe dit wel ten laatste de dag voor de dag dat de gratis proefperiode afloopt, want anders wordt het Storytel-proefabonnement automatisch in een betalend abonnement omgezet en betaal je de reguliere Storytel-prijs van € 12,99 of € 9,99 (studenten). Om via het gratis proefabonnement Storytel te leren kennen, is het wel nodig om alvast een betaalmethode te kiezen en te configureren.

Voor Family-abonnementen is er geen gratis Storytel-proefabonnement beschikbaar. Regelmatig zijn er wel aanbiedingen, waarbij je voor een sterk gereduceerde prijs via een proefabonnement Storytel leert kennen. Ook het consumentenrecht biedt geen uitweg. Het is namelijk wel zo dat je als Europese consument altijd over een bedenktijd van veertien dagen beschikt, maar in de gebruiksvoorwaarden staat duidelijk dat je het recht op de bedenktijd verliest eenmaal je een luisterboek begint te beluisteren of een e-boek begint te lezen.

Storytel abonnement opzeggen

Tijdig je Storytel-proefabonnement opzeggen is belangrijk als je wil voorkomen dat je moet betalen. Ga je Storytel opzeggen na de proefperiode, dan worden er namelijk kosten in rekening gebracht. Een abonnement op Storytel opzeggen kan in ieder geval op elk moment. Je kan dan nog gedurende de reeds betaalde periode Storytel gebruiken, maar er volgt geen nieuwe verlenging.

Storytel opzeggen doe je door te surfen naar de website van Storytel en er achtereenvolgens te klikken op ‘Mijn pagina’, ‘Mijn account’, ‘Abonnement’ en ‘Beheer’. Het opzeggen van Storytel doe je vervolgens door te klikken op ‘Abonnement beëindigen’ en ten slotte op ‘Bevestigen’. Je ontvangt nadien een bevestigingsmail om te laten weten dat je Storytel-account opzeggen gelukt is. Storytel stopzetten is met andere woorden heel eenvoudig.

Als je je bedenkt en toch verder wil gaan met het gebruik van Storytel, dan kan je je Storytel-account opzeggen ongedaan maken. Je account blijft gewoon behouden en je kan dan opnieuw inloggen. Je surft hiervoor naar de website van Storytel en klikt op ‘Mijn pagina’, ‘Mijn account’ en ‘Start abonnement’.

Bij Storytel inloggen en Storytel gebruiken

Om Storytel te gebruiken, maak je gebruik van de Storytel-applicatie die je installeert op je iOS- of Android-apparaat. Het installeren van de Storytel-app is heel eenvoudig en de applicatie is ook eenvoudig te gebruiken.

Mogelijkheden van de Storytel-app

Met behulp van deze applicatie krijg je meteen alle content van Storytel te zien. Je kan de content streamen of je kan het offline opslaan om het zo te lezen of te beluisteren. Hiervoor plaats je het boek eerst op je boekenplank. Een e-boek wordt automatisch offline opgeslagen wanneer je het opent, maar een luisterboek dien je zelf op te slaan. Klik daarvoor op de cirkel met de drie stippen en klik op ‘Bewaar offline’. In de applicatie kan je verder ook luisterdoelen instellen, waarmee je jezelf aanmoedigt om meer verhalen te beluisteren.

Eenmaal je een (audio)boek hebt afgerond, zal je de vraag krijgen om in Storytel een review achter te laten. Je kan dan je gevoelens over het werk delen met de andere gebruikers. Het is ook mogelijk om op reviews van anderen te reageren. Aan het reviewen zijn gelukkig heel wat voorwaarden verbonden. Zo is het bijvoorbeeld niet toegestaan om discriminerende opmerkingen te maken, haatdragende woorden te gebruiken of om via een valse alias een review op Storytel achter te laten.

Verder beschikt de Storytel-app over een Kids Mode. Dit is standaard bij elk abonnement inbegrepen. Bij de Kids Mode zijn er een aantal filters toegepast, waardoor kinderen enkel kinderboeken te zien krijgen en geen content voor volwassenen. Kinderen krijgen op basis van hun luister- en leesgeschiedenis ook eigen aanbevelingen te zien.

Wat spijtig genoeg niet mogelijk is via de Storytel-app is opgemerkte fouten melden. Dit kan wel via de website van Storytel. Daarvoor ga je naar het boek waarin je een fout hebt gespot en klik je op ‘Probleem melden’. Ook bij de audioboeken is dit mogelijk. Dan dien je wel de exacte tijdspositie mee te delen, zodat het team van Storytel de fout snel kan opsporen.

Storytel op verschillende apparaten gebruiken

Storytel heeft zelf een eigen Storytel-reader ontwikkeld waarmee het mogelijk is om de content te streamen, maar je kan ook andere iOS- of Android-apparaten gebruiken. De Storytel-app is zowel beschikbaar voor tablets als smartphones. Houd wel rekening met de minimale vereisten (Android of iOS 13). Als het niet zou lukken om de Storytel-app op deze apparaten te installeren, voldoet de software wellicht niet aan de eisen. Het is belangrijk om alle updates op je smartphone of tablet te installeren. Probeer het nadien nogmaals.

Handig is dat je Storytel rechtstreeks naar je tv kan streamen via de Google Chromecast. Dit doe je via de app, waarbij je op het Stream-icoon rechtsbovenin klikt. Als je een auto hebt die Android Auto ondersteunt, kan je de audioboeken ook meteen in je auto beluisteren.

Ten slotte is het mogelijk om Storytel op Sonos te gebruiken. Hiervoor dien je Storytel aan je Sonos-app toe te voegen. Ga daarvoor naar het menu in de app van Sonos en klik op ‘Add Music Services’. Zoek naar ‘Storytel’ en klik vervolgens op ‘Add to Sonos’. Klik ten slotte op ‘Ik heb al een account’ en geef je inloggegevens in. Het is ook mogelijk om meerdere accounts aan Sonos toe te voegen.

Beste e-boeken en audioboeken op Storytel

Bij Storytel reken je op een gezonde amalgaam van luisterboeken en e-boeken. Meer dan 250.000 boeken wachten je er op, gaande van non-fictie- en kinderboeken over spanning en romantiek tot ware klassiekers en absolute bestsellers. Ze allemaal uit de doeken doen, is onbegonnen werk. Toch zijn er een aantal luisterboeken die we graag in de kijker zetten.

# 1. Orakel (Thomas Olde Heuvelt)

Met Orakel heeft Thomas Olde Heuvelt opnieuw een boek geschreven dat de horror- en thrillerliefhebbers zal bekoren. In zijn boek schrijft hij het verhaal van een oud zeilschip dat op een mistige winterochtend in een bollenveld wordt gezien. Orakel, staat er op het schip te lezen. In alle opzichten ligt het schip er verkeerd en al snel gaat het helemaal fout. Emma kruipt nieuwsgierig door een luik en wordt nooit meer teruggezien. Niet veel later zullen nog talloze andere mensen verdwijnen.

# 2. De zeven zussen (Lucinda Riley)

De zeven zussen is een wereldwijde hit. Voor wie de serie nog niet heeft gezien, is het een goed idee om meteen het luisterboek te beluisteren. Het verhaal gaat van start in een prachtig landhuis aan het magnifieke Meer van Genève. Maia en haar zussen komen er bij elkaar en krijgen allen een mysterieuze brief over hun echte afkomst. De brief brengt Maia naar Rio de Janeiro. Haar zoektocht naar haar ware identiteit brengt haar onder andere naar de Parijse roaring twenties.

# 3. De fjord (Jørn Lier Horst)

Gisteren werd het lichaam van een politicus in zijn vakantiehuisje gevonden. Vijftien jaar geleden liep Simon Meier zijn huis uit en verdween hij spoorloos. Wanneer William Wisting op de zaak van de dode politicus wordt gezet, ontdekt hij misschien wel de missing link naar de verdwijning van Simon Meier. Zijn onderzoek brengt hem naar een duistere wereld.

# 4. Harry Potter (J.K. Rowling)

Als er een tovenaarskind is dat iedereen kent, is het wel Harry Potter. Deze zevendelige, verfilmde fantasyreeks gaat over een jong weeskind waarvan zijn ouders tovenaars blijken te zijn. Hij mag hierdoor zijn studies aan Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus aanvatten en komt zo oog in oog te staan met heer Voldemort, de moordenaar van zijn ouders. Sinds de publicatie van het eerste boek zijn er al honderden miljoenen exemplaren verkocht. De laatste vier boeken waren de snelst verkopende boeken ooit. Voor wie ze nog niet heeft gelezen, is een audioboek misschien wel de ideale oplossing. Alle zeven boeken zijn te beluisteren via Storytel.

# 5. De alchemist (Paula Coelho)

De alchemist is een must-hear voor iedere romanliefhebber. Bij dit boek ontdek je de grote wens van Santiago, een jonge schaapherder. Hij wil namelijk uitzoeken hoe de wereld echt in elkaar zit en begint daarom aan een lange reis. In Egypte ontmoet hij een alchemist die hem adviseert. Ze zetten samen hun reis verder en worden onder andere gevangengenomen door een stel Arabieren. In maar liefst 74 landen bereikte dit boek de nummer 1-plaats en er werden al meer dan 35 miljoen exemplaren van verkocht.

Onze mening over Storytel

Storytel is een goede abonnementsdienst voor het beluisteren van boeken. De Storytell-app zit goed in elkaar, is gemakkelijk te doorzoeken en is zeker het overwegen waard. Vooral het feit dat alles heel goed is geordend door middel van allerlei categorieën is een belangrijk pluspunt. Hetzelfde kunnen we zeggen over de mogelijkheid om audioboeken offline op te slaan. Een ander handigheidje is dat je ook ziet wie ze voorleest. Bij een audioboek is het nu eenmaal niet alleen belangrijk dat het met het verhaal goed zit, maar bovendien moet ook de stem je liggen. Door te klikken op de naam van de voorlezer, zie je meteen welke andere boeken deze persoon voorlas. Een minpunt is dat je niet tussen verschillende voorleesstemmen kunt kiezen en dat elk boek door één voorlezer is voorgelezen.

Verder is het aanbod heel ruim en zijn de prijzen marktconform. Over het algemeen is Storytel zijn geld waard als je gemiddeld een tot twee boeken per maand beluistert of leest. Via een proefperiode kan je Storytel uitproberen, wat we zeker aanraden.

Veelgestelde vragen over Storytel

  • Kan ik een Storytel-abonnement cadeau doen?

Ja, het is mogelijk om een Storytel-abonnement cadeau te doen. Daarvoor koop je een giftcard die je aan iemand geeft. Via de website van Storytel kan je een cadeaubon kopen ter waarde van een maand, drie maanden, zes maanden of een jaar Storytel. Deze cadeaubon is vanaf de aankoopdatum twee jaar geldig. Om een Storytel-cadeaukaart te kunnen kopen, dien je eerst een account bij Storytel aan te maken.

  • Hoe kan ik betalen bij Storytel?

Er zijn verschillende manieren om te betalen voor je Storytel-abonnement. Je kan kiezen tussen betalen via iDEAL, Mastercard of Visa. Elke dertig dagen, bij het verlengen van het abonnement, wordt er geld afgeschreven. Wanneer een betaling is mislukt, ontvang je een mail met de vraag om het een en ander te controleren. Na vier mislukte afschrijfpogingen wordt het abonnement automatisch beëindigd. Je kan dan niet langer bij Storytel inloggen om audioboeken te beluisteren of e-boeken te lezen.

  • Kan ik Storytel ook in het buitenland gebruiken?

Storytel is te gebruiken in de landen en continenten waar het over de nodige rechten beschikt. Storytel is in steeds meer landen actief, maar mogelijk is niet alle content overal ter wereld beschikbaar. Om helemaal zeker te zijn, is het aan te raden om je e-boeken en audioboeken vooraf offline op te slaan, zodat je ze ook tijdens je vakantie kan lezen of beluisteren.

  • Wie zijn de mensen die bij Storytel inspreken?

Niet iedereen mag zomaar bij Storytel luisterboeken voorlezen. Ze doen er een beroep op geoefende stemmen die heel aangenaam worden bevonden. Dit gaat van bekende auteurs als Sander de Heer tot presentatoren als Rik van de Westelaken en Dieuwertje Blok. Jaarlijks wordt er een award uitgereikt voor de beste voorlezer op Storytel. Eerder won de Nederlandse actrice Inge Ipenburg deze prijs. Zij is onder andere bekend omwille van haar rol als Martine Hafkamp in Goede tijden, slechte tijden.

  • Kan ik voor een korting op Storytel Groupon raadplegen?

Ja, via Groupon zijn er soms kortingen op Storytel te claimen. In het verleden werd er bijvoorbeeld al een Unlimited-maandabonnement aangeboden, waarbij je slechts € 4,99 betaalde voor een maand. Bij dergelijke kortingen koop je een giftcard tegen een gereduceerd tarief.

  • Vind ik op Storytel kinderboeken?

Ja, Storytel heeft ook een mooi aanbod van kinderboeken. Een populair kinderboek op Storytel is De poepfabriek. Het is een ontzettend leuk en leerrijk boek boordevol versjes over dieren. De olifant doet daarbij dienst als poepfabriek, terwijl de eekhoorn veel vergeet en de kameel graag spuugt.

  • Kan Storytel op de e-reader?

In principe gebruik je Storytel via de iOS- of Android-app of via een browser. Hierdoor is Storytel niet geschikt voor de meeste e-readers. Wel heeft Storytel een eigen e-reader op de markt gebracht, de Storytel Reader. Deze e-reader is alleen compatibel met een Storytel-abonnement en beschikt over voldoende ruimte voor ruim 4.000 boeken. Het heeft een e-inktscherm van 6 inch en een accu met een capaciteit van 3.000 mAh. De e-reader van Storytel kost € 129. Je krijgt er dan wel een maand gratis Storytel bij.

  • Kan ik om te betalen bij Storytel PayPal gebruiken?

De betaalmogelijkheden zijn bij Storytel heel beperkt. Je kan namelijk enkel betalen met Visa, Mastercard of iDEAL. Belgen kunnen ook betalen met Bancontact. Een optie is om een PayPal Debit Card te kiezen, een prepaidkredietkaart van PayPal. Hierdoor kan je je PayPal-tegoed toch gewoon gebruiken om voor Storytel te betalen.