Viaplay Review

Viaplay Review

De streamingdienst Viaplay is al langer bekend in Scandinavië en Polen en komt in 2022 naar Nederland. Viaplay wordt de plaats waar we topsporters als Max Verstappen en Michael van Gerwen aan het werk kunnen zien, terwijl de Scandinavische streamingdienst ook nog eens zal inzetten op Nederlandstalige content. Wat je moet weten over Viaplay en of Viaplay de kosten waard is? Ontdek het in de onderstaande Viaplay-review.

Wat is Viaplay?

Viaplay is een streamingdienst van de Nordic Entertainment Group (NENT Group), gevestigd in Zweden. Deze streamingdienst focust op sportcompetities en is al langer actief in Noorwegen, Denemarken, Estland, Zweden en Polen. Viaplay zendt op dit moment snooker (de Champion of Champions en de Championship League), pool (onder andere de Mosconi Cup en de US Open Championship) en darts (onder andere de Champions League of Darts en de Grand Slam of Darts) uit. Daarnaast heeft het al langer een beperkt voetbalaanbod en zendt het al even de Zweite Bundesliga en de DFL-Supercup uit. Naast een sportaanbod biedt Viaplay ook onder meer Scandinavische dramaseries aan.

Viaplay in Nederland en een ruimer aanbod

In mei 2021 werd bekend dat Viaplay naar Nederland zou komen. Het aanbod zal zich sterk richten op de Nederlandse markt, met naast een aanbod voor sportliefhebbers ook documentaires, series en Nederlandse shows. Vanaf 2023 zullen Nederlandse realityshows, dramaseries en documentaires het aanbod vervoegen.

Daarmee wil de Scandinavische streamingdienst een concurrent worden van onder meer RTL en Talpa. Viaplay kocht alvast veel sportrechten op. RTL verloor bijvoorbeeld de uitzendrechten op darts al aan de NENT Group waar Viaplay deel van uitmaakt. De rechten voor het aanbieden van een Formule 1 live stream werden dan weer voor de neus van Ziggo Sport weggekaapt.

Hierdoor zal Viaplay in 2022 de place to be worden voor Formule 1-streaming. Eenieder die Max Verstappen live aan het werk wil zien, zal moeten kiezen voor de live Formule 1 stream van Viaplay. Niet alleen zal Viaplay Formule 1 uitzenden, maar bovendien wist het ook al de uitzendrechten op onder meer de Bundesliga, de Premier League en de Serie A (Vrouwen) te vergaren.

Bovenop de Scandinavische dramaseries en de Formule 1 kwalificatie live stream zal je in de toekomst ook Engelstalige producties kunnen kijken via Viaplay. Onder meer Billy the Kid wordt alvast genoemd.

Viaplay Nederland: abonnement en informatie

Op het moment van schrijven is er nog niet veel duidelijkheid over het Viaplay Nederland-abonnement. We weten wel al dat F1 live kijken mogelijk zal zijn. Bovendien heeft NENT Group al aangegeven dat Viaplay F1 zonder advertenties tijdens de race zal aanbieden. Enkel tijdens studio experiences kan er reclame worden getoond, maar niet tijdens de spannende duels. Verder vertelde men alvast dat het aantal pakketten in Nederland zal worden beperkt tot een of twee. Talloze multipakketten met verschillende prijszettingen vindt men nodeloos ingewikkeld. Over wie van de F1-verslaggevers die momenteel bij Ziggo aan de slag zijn ook de overstap zullen maken naar Viaplay, is er nog geen duidelijkheid. In ieder geval zal men trachten om een goede balans te vinden tussen gevestigde waarden en nieuwe talenten.

Het is alvast wel de bedoeling dat er in 2023 minstens twee Nederlandse geproduceerde dramaseries, twee Nederlandse realityshows en een documentaire op het platform komen. Voor velen blijft het belangrijkste natuurlijk de Verstappen live stream die gegarandeerd toegankelijk zal zijn, maar verder blijft het vooral afwachten geblazen. Wat evenmin duidelijk is, is wanneer in 2022 Viaplay Nederland zal aandoen. Volgens wat wij horen, zou dit al in het eerste kwartaal van 2022 kunnen gebeuren.

Viaplay Nederland kosten

De grootste angst voor Nederlanders die willen kijken naar Viaplay F1: kosten! Het zou natuurlijk leuk zijn als de Max Verstappen live stream gratis was, maar in de praktijk zal Viaplay kosten met zich brengen. In Zweden betaalt men namelijk 45 euro per maand voor Viaplay, waardoor velen vrezen dat het in Nederland onbetaalbaar zal worden. Bij NENT Group benadrukten ze echter al dat de Scandinavische prijzen niet zomaar in Nederland zullen worden toegepast. Het Scandinavische pakket is uitgebreider dan het Nederlandse pakket en het inkomen ligt er hoger.

Men geeft aan dat men al heel goed weet wat Viaplay in Nederland zal kosten, maar dat ze het omwille van de concurrentie nog even willen geheimhouden. Ook wij weten dus nog niet wat Viaplay in Nederland zal kosten. In Polen betaalt men 34 złoty per maand (+/- € 7,35), maar daar is het pakket dan weer minder uitgebreid dan wat we in Nederland krijgen en ligt het inkomen lager. Wellicht zal Viaplay qua kosten iets duurder zijn in Nederland dan in Polen. Wij volgen het op en houden je op de hoogte.

Onze mening over Viaplay in Nederland

Enerzijds is het spijtig dat het streaminglandschap opnieuw wat meer versnipperd raakt. Vroeger was het zo dat de Formule 1 live stream gratis werd aangeboden, hoewel het natuurlijk in de prijs van het abonnement begrepen zat. Dat is nu niet langer het geval. Anderzijds zijn we wel enthousiast over het aanbod van Viaplay, zeker omdat het een ruim sportaanbod combineert met buitenlandse en Nederlandstalige content. Het is echter nog wat te vroeg om nu al een oordeel te vellen, omdat er nog veel onduidelijk is en we helemaal niet weten wat Viaplay kosten zal. We volgen het voor je op en werken deze Viaplay-review bij eenmaal er meer informatie te rapen valt.

Veelgestelde vragen over F1 en Viaplay in Nederland

  • Wanneer zal Ziggo stoppen met het uitzenden van Formule 1?

Vanaf 2022 is het de NENT Group die over de uitzendrechten beschikt. De uitzendrechten werden de afgelopen jaren zo duur dat Ziggo het niet langer kon behouden. Daarom zal Ziggo aan het einde van 2021 stoppen met het uitzenden van Formule 1. Hoewel men bij Viaplay benadrukt dat F1 nooit echt gratis was, omdat het eigenlijk al in het abonnement van Ziggo begrepen was, lijkt het er niet op dat men bij Ziggo de abonnementsprijzen nu ineens zal verlagen.

  • Welke films en series zullen er op Viaplay te zien zijn?

Daarover is er nog geen duidelijkheid. We weten enkel dat Viaplay de concurrentie met andere streamingdiensten wil aangaan en dat er ook Nederlandstalige producties zitten aan te komen.